Översvämningar och regnkaos slår mot New York

Uppdaterad 2023-09-30 | Publicerad 2023-09-29

”Farlig och livshotande situation”

Miljoner New York-bor vaknade till ett dramatiskt sms på fredagsmorgonen.

Nu har vägar svämmats över, tunnelbanorna är stoppade och invånarna kämpar sig fram i vattnet.

– Planera din flyktväg – vänta inte tills det är försent, säger delstatens guvernör Kathy Hochul.

Under fredagsmorgonen vaknade miljontals New York-bor av ett sms från vädermyndigheten National Weather Service, NWS. Larmet varnade för en ”farlig och livshotande situation” och en ”betydande risk för översvämningsskador”, rapporterar CNN.

Bilder från delstaten visar bilar som flyter omkring i vattnet, översvämmade tunnelbanor och källare fyllda av vatten. En lokal meteorolog beskriver regnet som ”brandslangsregn”.

Alla uppmanas att stanna inomhus och inte lämna platsen där man befinner sig.

– Det är ett farligt väder – och det är inte över, säger borgmästaren Eric Adams under en pressträff.

Tom väg på Manhattan som är avstängd till följd av översvämningarna.

”Undvik översvämmade vägar”

I flera dagar har regnet fallit ner över delstaten. Över 100 millimeter regn föll över stadsdelen Brooklyn under tre timmar på fredagsmorgonen. Lika mycket vatten har fallit över Central Park sedan torsdagskvällen – och ännu mer väntas.

– Planera din flyktväg. Vänta inte med att gå tills dess att vattnet är över dina knän, vänta inte tills det är försent, säger delstatens guvernör Kathy Hochul till CNN.

Tunnelbanan står stilla.

Även ett undantagstillstånd har utlysts.

– Alla invånare måste vidta alla nödvändiga försiktighetsåtgärder och undvika översvämmade vägar, som är en av de farligaste platserna under översvämningar, säger Hochul i ett uttalande.

Ersättningsbussar sätts in i Brooklyn när tunnelbanor är översvämmade.

25 miljoner människor kan påverkas

Översvämningarna har orsakat stora trafikproblem då flera vägar har svämmats över och stängts av i Brooklyn, Manhattan, Queens och New Jersey. Även flygplatsen LaGuardia har tvingats stänga en terminal som översvämmats och på en timme föll nästan 50 millimeter regn över JFK-flygplatsen.

Kaos vid Williamsburg Bridge.

New York Times beskriver hur resenärer i lokaltrafiken kämpade sig fram under morgonen. En kvinna muttrade över att hon glömt sin regnjacka hemma när hon tog sig fram i regnet och en man duckade för en pojkes enhörningsparaply.

Tidningen skriver att vissa tunnelbanelinjer är helt avstängda, och vissa har letts om.

– Jag har ingen aning om vad som händer eller vart vi är på väg, säger en tunnelbanekonduktör.

En man försöker ta sig fram genom översvämningarna i Brooklyn.

Samtidigt är vädret varierande i olika delar av staden. I vissa delar är det bara duggregn, och på Upper East Side på Manhattan springer de genom regnet med vatten upp till vaderna.

Myndigheterna varnar för att ungefär 25 miljoner människor över nordöstra delarna av landet kan påverkas av översvämningarna. I New York har en trea utlysts på en fyrgradig skala av vädervarningar som innebär en ”måttlig risk för snabba översvämningar”.

Blötaste september på 140 år

Från klockan 04 på fredagsmorgonen till klockan 18 på lördagskvällen uppmanas boende att jobba hemifrån och undvika vägarna.

– Vi vill uppmana invånarna i New York att förbereda sig för kraftiga regn och eventuella översvämningar under fredagen och lördagsmorgonen. Alla New York-bor måste vara försiktiga, säger räddningschefen Zach Iscol i ett uttalande.

New York-borna uppmanas att stanna hemma.

Centrala New Jersey norrut mot Manhattan, Long Island, södra Connecticut och Hudson Valley väntas vara de värst drabbade områdena.

Detta är nu den näst blötaste september i New Yorks historia, enligt NWS. Klockan 10 på fredagen hade 323 millimeter fallit under månaden, vilket är den högsta siffran på över 140 år. Det tidigare rekordet var i september 1882 – då det kom 428 millimeter.

En ensam bil på en avstängd väg i Lower East Side på Manhattan.