Zelenskyjs varning: Ryssarna har minerat hem och döda kroppar

Uppdaterad 2022-04-03 | Publicerad 2022-04-02

Ryska trupper drar sig tillbaka från Kievs utkanter.

Nu varnar president Zelenskyj för minor när allmänhet vill återvända.

– De har minerat hem, utrustning och till och med döda kroppar, säger han i ett tal till nationen.

Följ ämnen
Ukraina

I utkanterna av Kiev drar sig ryska trupper tillbaka. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sa i sitt tal under lördagen att de lämnar kvar en ”fullständig katastrof” för civila sedan ukrainska trupper återtagit kontrollen, rapporterar nyhetsbyrån AP och CNN.

Enligt presidenten ska de ryska trupperna ha minerat områden och invånare varnas för att det fortfarande finns risk för att bli beskjutna.

– De minerar hela området. De minerar hem, utrustning och till och med döda kroppar. Det finns många snubbeltrådar och många andra faror, säger han i ett tal till nationen på lördagen, rapporterar The Guardian.

Tagit tillbaka 29 områden

Under fredagen uppgav den ukrainska militären att man tagit tillbaka 29 områden i regionerna Kiev och Chernihiv. Ukrainska trupper har bland annat återtagit staden Butja utanför Kiev där 20 civila hittats dödade på gatan, rapporterar AFP.

Senare hittades även en massgrav med nästan 300 döda människor, enligt lokala borgmästaren.

Kommer ta år att minröja

Den ukrainska inrikesministern Denys Monastyrskyj har tidigare sagt till AP att det kommer ta flera år att minröja och desarmera granater som inte exploderat under strid.

– Ett stort antal granater och minor har avfyrats mot Ukraina och en stor del av dessa har inte inte exploderat. De finns kvar under bråte och utgör ett stort hot, säger han.

Ukraina har även på egen hand placerat ut landminor vid broar och infrastruktur för att störa ryska truppers framfart.

– Vi kommer inte kunna ta bort minorna från hela det territoriet. Jag har bett våra internationella partner och kollegor från Europeiska unionen samt USA att förbereda expertgrupper, säger han.