Uppges ta ryska döda till Belarus: ”Blev chockade”

Publicerad 2022-03-14

Ukraina hävdar att fler än 12 000 ryska soldater dött sedan invasionen inleddes.

Rysslands egna siffror är betydligt lägre.

Nu uppges de döda i hemlighet föras till Belarus där de tas vidare på tåg.

– Det var otroligt många kroppar, säger ett ögonvittne till Radio Liberty och menar att folk på tågstationen chockades av scenerna.

Följ ämnen

En del av propagandakriget i varje militär konflikt är att överdriva sina egna framgångar och förminska förlusterna.

Uppgifter som cirkulerar över skadade och döda i kriget är mycket osäkra och bör tas med försiktighet.

Ukraina har uppgett att fler än 12 000 ryska soldater dött i kriget. Föga förvånade är bilden annorlunda från Moskva.

Kreml uppgav för en vecka sedan att man förlorat 498 soldater. Sedan har det varit tyst.

”Det var otroligt många kroppar. Folk på stationen i Mazyr chockades av antalet kroppar som lastades ombord tåget”, säger ett ögonvittne till Radio Liberty.

Chockades av scenerna

En amerikansk uppskattning för några dagar sedan talade om upp till 4 000 ryska dödsoffer.

Om antalet är så pass stort som president Zelenskyj hävdar, var är då alla döda kroppar och hur har Ryssland i så fall lyckats dölja det för den egna befolkningen och omvärlden?

Radio Free Europe/Radio Liberty, som beskriver sitt uppdrag som att sprida demokratiska värderingar och ocensurerade nyheter i länder som saknar fri press, uppger att stora antal döda ryska soldater förts med lastbilar till bårhus i Belarus där de senare lastats vidare på tåg eller flyg.

Boende i staden Mazyr, fem mil från den ukrainska gränsen, berättar för Radio Liberty hur de skakades av scenerna på tågstationen.

– Det var otroligt många kroppar. Folk på stationen i Mazyr chockades av antalet kroppar som lastades ombord tåget, säger ett ögonvittne till Radio Liberty.

En rysk stridsvagn efter en attack från ukrainska styrkor. Enligt Ukraina har över 12 000 ryska soldater stupat i kriget. Hittills.

Fick inte filma

Vissa ska ha försökt filma händelserna, men blivit beordrade av militärpersonal att radera sina telefoner.

Ett sjukhus i staden ska vara så fullt med döda och skadade ryska soldater att man inte längre kan ta emot lokalbefolkningen.

Bårhus i flera städer i Belarus nära den ukrainska gränsen ska vara fulla med döda soldater.

Även BBC har haft uppgifter om överfulla bårhus i södra Belarus. Bolaget skrev på sin ryskspråkiga kanal på Telegram att ”ett iögonfallande stort antal militär personal rörde sig på Mazyrs gator”, skriver Ntv.

– De döda förvaras inte ens i ett kallt rum. De förvaras i ett enkelt litet rum, säger en person som jobbar på ett av bårhusen till tv-bolaget.

Bussar med täckta fönster

Radio Liberty uppger att mängder av skadade ryska soldater förts i bussar med täckta fönster till staden Gomel.

Bolaget har lagt upp en video på Instagram som visar en kolonn av ryska militärambulanser i centrala Gomel.

På filmer publicerade i sociala medier syns ryska ambulanser med täckta rutor.

Enligt den tyska tv-kanalen Ntv, som hänvisar till ett inlägg på Facebook, uppger den ukrainska generalstaben att Belarus använt stora delar av sin blodreserv för blodtransfusioner till skadade ryssar.

”Cirka två tredjedelar av tillgängligt blod för medborgarna i Belarus har dirigerats om till den ryska militären”, skriver den ukrainska generalstaben.

Radio Liberty uppger att läkare och bårhuspersonal i Belarus har hotats med att få sparken om de sprider information om döda och skadade ryska soldater.

Tidigt in i invasionen spreds obekräftade uppgifter om att döda soldater kremerades i mobila krematorier så de inte skulle behöva föras tillbaka till Ryssland, skriver Ntv.

En lång kolonn av militärambulanserna ska ha passerat genom centrala delarna av staden Gomel i Belarus. Det rapporteras att stadens bårhus är fulla.

Svårt för anhöriga

För många ryska familjer vars anhöriga dött i invasionen har det varit extra svårt eftersom man enligt regimen i Moskva inte är i ett krig utan utför en ”specialoperation” som går helt enligt plan.

Många familjer ska ha nåtts av beskedet att deras söner dött, men att kropparna inte kommer föras till Ryssland förrän ”operationen” är avslutad, skriver The Guardian.

Enligt president Zelenskyj har cirka 1 300 ukrainska soldater dött sedan invasionen inleddes.