Svenska vaccinsamordnaren om Astra Zeneca: Följer inte avtalet

Publicerad 2021-01-28

Konflikten mellan läkemedelsbolaget Astra Zeneca och EU fortsätter.

Nu väntar Sverige på svar från företaget om de kan hitta fler doser i andra delar av världen.

– Det tillverkas i Storbritannien och det finns även amerikanska tillverkningsanläggningar som backup vid behov och nu har vi behov, säger vaccinsamordnare Richard Bergström i ”P1 Morgon”.

Läkemedelsjätten Astra Zeneca kommer att leverera betydligt färre vaccindoser mot covid-19 till EU än planerat.

Något som lett till en infekterad konflikt mellan parterna som på onsdagskvällen deltog i ett möte där man diskuterade en väg framåt.

– Jag var med på mötet och det faktum att deras koncernchef var med var en god signal om att företaget tar detta på största allvar. Det var en konstruktiv anda men vi har en dispyt kring kontraktet och det får vi fortsätta att ha men nu är det centrala att få fram doser, säger Richard Bergström, Sveriges nationella vaccinsamordnare, till P1 Morgon.

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström

Saknar 600 000 doser

Han tillägger att Sverige skulle ha fått en miljon doser i februari men att vi nu istället får 400 000 doser, och att man nu fokuserar på att se om det går att hitta fler vaccindoser någon annanstans.

– Det tillverkas i Storbritannien och det finns även amerikanska tillverkningsanläggningar som backup vid behov och nu har vi behov.

På frågan om han anser att Astra Zeneca följer avtalet som slutits svarar Bergström:

– Nej, det är helt klart så att vi inte tycker att de följer avtalet. Företaget har själva sagt att de skulle ha leverat 80 miljoner doser men nu kommer 31 miljoner i första kvartalet. De har själva erkänt att det är färre doser än vad avtalet omfattar, säger han till ”P1 Morgon”.

En forskare arbetar med Astra Zeneca-vaccinet vid Jenner-institutet i Oxford.

Bergström: Besvärande

På frågan om det finns belägg för farhågan att Astra Zeneca skickar ut vaccindoser till andra länder än EU säger Bergström:

– Från EU tror jag inte det. De har uppenbarligen problem på den här anläggningen i Belgien, det vet vi från våra kollegor där. Men det faktum att det tillverkas i Storbritannien för fullt och används där är besvärande. Dessutom vet vi inte vilka möjligheter som finns i USA.

Avslutningsvis säger Richard Bergström att man nu väntar på återkoppling från Astra Zeneca om man kan hitta en del av doserna på något annat ställe i världen.

Fått ut mindre vaccin

På frågan varför man nu inte kommer att leverera i den omfattning som tidigare var planerat säger Christina Malmberg Hägerstrand, presschef på Astra Zeneca, till Aftonbladet att det handlar om ”biologiska processer”:

– Man har fått ut mindre vaccin än vad man förväntat sig hos en av våra underleverantörer i den europeiska leveranskedjan, och får därmed initialt ut lite mindre doser.

På frågan varför man inte kan använda sig av av vaccin från de brittiska fabrikerna där produktionen redan är igång, säger Christina Malmberg Hägerstrand att man först och främst inväntar ett godkännande från den Europeiska Läkemedelsmyndigheten, EMA.

Väntar på godkännande

– Först och främst är den här produkten inte godkänd på den europeiska marknaden än.

– Viktigt att notera är även att det handlar om att de initiala volymerna kommer vara lägre än vad som ursprungligen förväntades, men det handlar inte om någon försening eller om att vi inte kommer leverera. Nu jobbar vi stenhårt med att hitta bra lösningar så att så många som möjligt kan få tillgång till vaccinet – förutsatt ett godkännande för EU.

EMA väntas fatta beslut om Astra Zenecas vaccin i morgon fredag, den 29 januari.