Nya skandaler i Samväldesspelen

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-26

Flera idrottsmän från de 71 medlemsländerna har bestämt sig för att strunta i Samväldesspelen i år efter att flera skandaler drabbat den OS-liknande tävlingen. Krisåtgärder sätts nu in efter att gammal tuggtobak, bajs och ormar hittats i de tävlandes rum.

Ormar, gammal tuggtobak och bajs har hittats i rummen.

Bron till idrottsstadion har rasat.

Nu lämnar allt fler idrottsmän Samväldesspelen som ska arrangeras i indiska New Delhi i oktober.

Skandalerna har duggat tätt i årets Samväldesspel, den OS-liknande jättetävlingen där 71 länder från det brittiska samväldet tävlar.

Spelen börjar om en vecka, och är i år förlagda i indiska New Delhi. Men frågan är om tävlingen går att genomföra.

Bron till idrottsstadion Jawaharlal Nehru Stadium rasade i förra veckan, skriver Sky news. Dessutom har två personer skjutits i centrala New Delhi, skriver AP.

Katastrofal hygien

Av de nästan 7 000 idrottsmännen som är anmälda har flera tävlingsteam från Nya Zeeland, Kanada och Skottland redan ställt in sina resor på grund av säkerhetsbrister.

Och de tävlande som kommit till träningsbyn har klagat på att deras boende ser ut som en byggarbetsplats. Allt från gammal tuggtobak till bajs har hittats i rummen. En sydafrikansk idrottsman ska ha hittat en orm i sitt rum på söndagen.

– Vi är väldigt oroliga, om ormar hittas i rummen kan inte våra lag bo där, sa den sydafrikanske talesmannen Harris Mbulelo till indiska nyhetsbyrån PTI på söndagen.

På söndagen meddelade ytterligare två idrottsprofiler från Australien, cyklisten Travis Meyer och bordtennisspelaren Stephanie Sang, att de inte tänker delta i tävlingen.

Men alla har inte klagat. Flera landsrepresentanter har i en artikel i Times of India berättat att de har det bra i träningsbyn.

Bron byggs upp

En hel del krisåtgärder sätts nu innan spelen öppnar den 3 oktober. Bland annat har indiska armén kallats in för att bygga upp bron till stadion, skriver Sky news.

Samtidigt diskuterar de ansvariga vem som gjort fel, och kastar över skulden på varandra.

– Deadlines kom och passerade. Förseningarna fortsatte. Det råder absolut förargelse från vår sida, sa Samväldesspelens ordförande Mike Fennel om arrangörerna i New Delhi till en nyzeeländsk tv-kanal.

På söndagen fick han göra en pudel. Även Samväldesspelen bär ansvar för problemen, sa han till samma kanal.