Alliansen vs rödgröna

Uppdaterad 2018-08-22 | Publicerad 2010-03-19

Med ett halvår kvar till valet: Ställningsläget just nu

Om ett halvår är det val.

Alliansen mot de rödgröna.

Reinfeldt eller Sahlin?

Att riksdagsvalet står mellan två block, inte sju partier, blir allt tydligare.

Hur samspelta är de? Vad säger väljarna? Och hur såg det ut för fyra år sedan?

Här är ställningen mellan Sveriges båda regeringsalternativ nu – och då.

Opinionen

Den enda opinionsmätning som räknas är den på valdagen, brukar politikerna säga. Särskilt när de ligger risigt till. I själva verket lusläses alla mätningar och de analyseras ut och in.

Mars 2010: Vore det val i dag skulle de rödgröna ta hem en enkel seger. I samtliga mätningar som presenterats under mars månad utökar de rödgröna sin ledning. Som mest leder de med 9,1 procentenheter över regeringspartierna (Novus opinion), som minst med 5,0 procentenheter (Sifo). För alliansen är det bekymmersamt. Senaste tiden har de satsat hårt på frågan om rut- och rotavdrag och räknar helt klart med att det är en valvinnare. Just nu verkar väljarna resonera annorlunda. Alliansen hoppas att vändningen ska komma i takt med att de rödgröna presenterar fler gemensamma förslag och de politiska skillnaderna därmed blir tydligare.

Mars 2006: Motsvarande förhållande rådde. Alliansen låg före de rödgröna partierna även om deras ledning inte var lika stor som i dag. Enligt Sifos marsmätning 2006 ledde alliansen med 4,6 procentenheter över de rödgröna.

Politiken

Mars 2010: När Aftonbladet i januari kollade de båda blockens enighet i olika frågor ledde alliansen med hela 6 mot 1. Sedan dess har de rödgröna presenterat en gemensam bostadspolitik som bland annat innebär ett ökat bostadsbyggande, med betoning på hyresrätter. Man har också meddelat att rut-avdraget ska avskaffas vid en rödgrön valseger och att skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare ska bort. Däremot vet vi fortfarande ingenting om vilka skatter som ska höjas, när betyg i skolan ska införas eller om jätteprojektet förbifart Stockholm kommer att bli verklighet eller inte.

Men även från alliansen saknas besked i viktiga frågor. Att nästa skattesänkning ska gynna pensionärer verkar klart, men några summor har inte nämnts. Och hur blir det med skatten för oss som jobbar? Folkpartiet vill driva frågan om obligatorisk a-kassa medan Moderaterna stretar emot. Andra strider står kring arbetsrätten och om skolan ska vara statlig eller inte. Klarare besked väntas från båda håll i samband med vårpropositionen (15 april) och budgetmotionen (3 maj).

Mars 2006: Bostadspolitik och återställare i all ära. Men jämför man den rödgröna oppositionen i mars 2010 med den borgerliga motsvarigheten i mars 2006 är skillnaderna stora. Redan i augusti 2005, med mer än ett år kvar till valet, redogjorde alliansen för stora delar av sin ekonomiska politik. Bland annat lanserades rejäla skattesänkningar för de som jobbar, sänkt a-kassa och förändringar i sjukförsäkringen. Avskaffad förmögenhetsskatt och avdrag för hushållstjänster var andra frågor som de fyra blev överens om hemma hos KD-ledaren Göran Hägglund i Bankeryd, augusti 2005.

Väljarna

Mars 2010 Kvinnor! Ropar alliansen. Ungdomar!

Samtidigt skriker de rödgröna efter stockholmare och andra storstadsbor.

Att Fredrik Reinfeldt börjat prata politik med kvinnliga ögon är ingen slump. Fick kvinnorna bestämma skulle Mona Sahlin bli statsminister i höst. Samma problem har alliansen med de unga. Förklaringen heter Miljöpartiet – ungdomspartiet framför andra.

Att Mona Sahlin säger nej till rutavdrag kan verka märkligt. För de stora utnyttjarna av hushållstjänster bor i storstäderna och har god ekonomi. Det är väljare som Sahlin behöver – i senaste Sifo nådde Socialdemokraterna bara 24 procent av storstadsväljarna. Kanske litar hon på Maria Wetterstrands dragkraft. Miljöpartiet går bra i storstad och är på det hela taget svaret till de rödgrönas starka ledning.

Mars 2006 På fyra år har Moderaterna och framförallt Miljöpartiet stärkt sina positioner i många väljargrupper. Övriga har förlorat väljare. Folkpartiet har till exempel tappat många män medan Centerpartiet förlorat bland höginkomsttagarna. Socialdemokraterna har övergivits av en del äldre medan trenden för Vänsterpartiet är den motsatta: De äldre kommer till, de yngre försvinner.

Marknadsföringen

Mars 2010 Båda läger har varit på tågturné, organiserat familjedagar och skapat egna hemsidor.

Samtidigt märks det att delar av alliansen har en gedigen bakgrund i pr-branschen. De jobbar hårt på sitt varumärke och presenterade i veckan en ny gemensam symbol. Oppositionen kallas allmänt de rödgröna men något riktigt dop har aldrig ägt rum. Den gemensamma hemsidan heter kort och gott rodgron.se.

Mars 2006: Hemma-hos-träffarna inför massiva medieuppbåd på Göran Hägglunds norrländska gårdsplan och i den hägglundska villaträdgården i Bankeryd var vid den här tiden för länge sedan avklarade. Något liknande saknas på den rödgröna sidan. Som mest har de promenerat tillsammans i vintersolen vid Socialdemokraternas klassiska kursgård Bommersvik.

Redan i december 2004 lanserade alliansen hemsidan maktskifte06.se. Efter valet döptes den om till alliansforsverige.se och heter nu kort och gott alliansen.se. De rödgröna drog igång sin gemensamma sajt rodgron.se i höstas.

Ledarna

Mars 2010 De rödgröna leder i opinionen men om valet handlade om person skulle Fredrik Reinfeldt behålla makten. I Aftonbladet/Sifos senaste mätning av partiledarförtroende hade 63 procent stort eller mycket stort förtroende för statsministern – en rekord hög siffra för en partiledare.

Motsvarande stöd för Mona Sahlin var bara 34 procent. Hon fick därmed storstryk av kollegan Maria Wetterstrand som 54 procent kände stort eller mycket stort förtroende för.

Med ett halvår kvar till valet tror både Sahlin och Reinfeldt på vikten av att träffa väljare. Ena dagen poliser i Västerås, andra dagen seniorer i Östersund. Konkurrenterna om statsministerposten åker landet runt och är ute i den så kallade verkligheten minst en gång per vecka.

Mars 2006: Oppositionsledare Fredrik Reinfeldts allians ledde inte bara i opinionen. Han var också populärare än sittande statsminister Göran Persson. Enligt den senaste mätningen från Aftonbladet/Sifo hade 48 procent stort eller mycket stort förtroende för Reinfeldt. Motsvarande stöd för Göran Persson låg på 32 procent.