”Ryska trupper strider i Syrien”

Uppdaterad 2019-06-27 | Publicerad 2015-09-10

Ryska trupper strider i Syrien och backar upp Assads regeringstrupper.

Det säger flera politiska och militära källor med god insyn till Reuters.

— Ryssarna är inte längre bara rådgivare. De har beslutat att ansluta till kriget mot terrorism, säger en libanesisk källa till nyhetsbyrån.

Rysslands president Vladimir Putin bekräftade tidigare i september att man stödjer Syrien och presidenten Bashar al-Assad med vapen, utbildning och utrustning. I en intervju med statligt kontrollerade nyhetsbyrån Ria Novosti förklarade han Rysslands inställning.

– Vi vill verkligen skapa en slags internationell koalition för att bekämpa terrorism och extremism, sa Putin då.

Han sa inget om att stridande trupper sänts till Syrien, men att ett sådant beslut kunde komma att tas.

Nu uppger flera libanesiska källor med god insyn i den politiska och militära situationen i Syrien för nyhetsbyrån Reuters att ryska trupper deltar i strider i det stridshärjade landet för att stödja regeringstrupperna. Källorna berättar under villkor att de får vara anonyma.

Enligt två amerikanska källor har Ryssland skickat två landsättningsfartyg för stridsvagnar, militärt flyg och en mindre styrka av marint infanteri.

”Ökar sin närvaro”

Enligt de libanesiska källorna har de ryska styrkornas inblandning i strider än så länge varit begränsad.

– De har börjat med små grupper, den större styrkan har än så länge inte deltagit. Det finns ett antal ryssar som är aktiva i Syrien, men de har än så länge inte deltagit ordentligt i kampen mot terrorism, säger en av källorna.

Hen säger också att utvecklingen går mot mer rysk inblandning.

– Ryska experter är alltid närvarande men det senaste året har de varit det i högre utsträckning.

”Jag är bekymrad”

Uppgifterna om Rysslans inblandning har inte tagits emot med glädje från väst, som istället uttryckt oro och varnat för utvecklingen.

– Jag är bekymrad över rapporterna om ökad rysk militär närvaro i Syrien. Det bidrar inte till att lösa konflikten, säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Uppfattningen delas av USA, Frankrike och Tyskland. USA:s utrikesminister John Kerry pratade på onsdagen med sin ryske kollega, Sergej Lavrov, och uttryckte sin inställning om att Rysslands inblandning kan leda till mer våld, rapporterar TT.

Stänger sina luftrum

Motsättningarna mellan USA och Ryssland har de senaste dagarna handlat om de ryska flygningarna till Syrien.

Ryssland å sin sida menar att man transporterar förnödenheter medan man från amerikanskt håll misstänker att de i själva verket används för att föra in militärt materiel.

Från Washington har man uppmanat länder att inte godkänna ryska flygningar till Syrien i sitt luftrum och i tisdags vägrade Nato-landet Bulgarien att låta ett ryskt plan ta vägen över landet. Man misstänkte att flygplanet transporterade annat än vad det deklarerat.

Även Turkiet, som vill se Assads regering falla, kan innebära problem för de ryska flygen. Man har inte förbjudit ryska flygningar i sitt luftrum men säger att man kommer att bedöma händelser från fall till fall.

Använder oljefatsbomber

Västs negativa inställning till Ryssland och landets stöd till Syrien beror på att Bashar al-Assads regering är en av huvudanledningarna till att så många syrier är på flykt. Regimen har vid en rad tillfällen använt kemiska vapen, enligt bland andra den brittiska underrättelsetjänsten.

I söndagens Agenda i SVT menade Human Rights Watch-chefen Kenneth Roth att Assads regim använder så kallade oljefatsbomber, oljefat fyllda med sprängmedel och metallskrot som urskillningslöst släpps från mycket hög höjd i rebellkontrollerade områden.

– De har skapats för att döda civila. De är en del av den otäcka strategi som al-Assad använder sig av i detta krig. Han beskjuter inte bara soldaterna på motståndarsidan.

Assads regim beräknas vara ansvarigt för 90 procent av de 240 000 människor som hittills dödats i Syrienkriget, skriver SVT.

– Man borde kunna få Assad att sluta döda civila utan att hans förmåga att bekämpa IS på något sätt minskar, säger Kenneth Roth.