Fem sköts ner under demonstration

Uppdaterad 2015-11-25 | Publicerad 2015-11-24

Fem personer har skottskadats under en demonstration mot dödligt polisvåld i Minneapolis, USA.

De skadade har förts till sjukhus utan livshotande skador, rapporterar ABC News.

På måndagskvällen meddelade polisen i Minneapolis att man gripit två misstänkta för dådet.

Flera personer hade på måndagskvällen amerikansk tid samlats för en demonstration i Minneapolis i delstaten Minnesota. Protesten ägde rum med anledningen av att en svart man vid namn Jamar Clark, 24, nyligen skjutits till döds av polis.

Under tiden som demonstrationen pågick skottskadades fem personer i en skjutning i närheten, skriver polisen på Twitter.

Såväl polis som civila ska ha hört flera skott avlossas, skriver TT. Kort därefter ska flera poliser ha anlänt till platsen, bara ett kvarter från den lokala polisstationen.

Oklarheter kring skjutningen

Ännu råder oklarheter kring vad som orsakat skottlossningen. Enligt CNN söker polisen efter tre manliga misstänkta.

Mica Grimm, engagerad i antirasist-rörelsen "Black Lives Matter" och en av organisatörerna bakom demonstrationen, kom till platsen kort efter skjutningen. Hon berättar enligt CNN att en person sköts i ett ben, en annan i armen och en fjärde i magen.

De skadade har förts till sjukhus. Deras skador ska inte vara livshotande, uppger ABC News.

Två misstänkta gripna

Under måndagskvällen, svensk tid, rapporterade nyhetskanalen att polisen gripit två personer, misstänkta för att ha utfört attacken. Inga namn har släppts på de misstänkta men enligt uppgift ska det vara två män, en 23-åring och en 32-åring. Den senare har sedan släppts.

Senare på kvällen lämnade ytterligare två personer in sig till polisen.

Efter Jamar Clarks död den 15 november har många återigen slutit upp i protester mot polisvåldet som drabbar svarta medborgare.

Under hashtaggen #Justice4Jamar fortsätter privatpersoner nu att kräva att polisen släpper den videofilm som uppges visa vad som hände sekunderna innan dödskjutningen.

Proteströrelse för svarta

Skjutningar och rasistiska polisskandaler har på senare år duggat tätt i USA.

2012 skakade 17-åriga Trayvon Martins död hela landet. 2014 sköts 18-årige Michael Brown till döds i Ferguson, Missouri, med minst sex skott. Och i juli i år dog 28-åriga Sandra Bland i ännu ett uppmärksammat fall.

Bland var även engagerad i "Black Lives Matter"-rörelsen. I en video som hon la upp på sin Facebook-sida så sent som i april säger hon:

– Att vara en svart person i Amerika är väldigt, väldigt svårt.

Följ ämnen i artikeln