Sandra, 28, dog i ny polisskandal i USA

Publicerad 2015-07-29

Hon glömde att blinka - dog tre dagar senare

28-åriga Sandra Bland missade att blinka när hon bytte fil.

Tre dagar senare hittades hon död i cellen i polishuset.

Nu skakas USA åter av en rasistisk polisskandal.

Bara dagarna innan hade Sandra Bland lämnat hemstaden Naperville nära Chicago och arbetet hos Cook´s, en näthandel för köksredskap.

Hon skulle återvända till sitt universitet, Prairie View A&M University för ett jobb som studentkoordinator.

Sandra Bland var en frispråkig kvinna som bland annat var starkt engagerad i antirasist-rörelsen ''Black Lives Matter'' och i en video som hon postade på sin Facebok-sida i april säger hon:

– Att vara en svart person i Amerika är väldigt, väldigt svårt.

Missade att blinka

När Sandra Bland körde på University Drive nära sin nya arbetsplats stoppades hon av Brian Encinia, en 30-åring som hunnit vara polis i ett drygt år.

Sandra Bland stoppades för att hon missat att blinka när hon bytte fil och det skulle normalt ha gett henne böter, inte mer.

Men vad som borde vara ett rutinärende eskalerade snabbt bortom allt normalt.

I den första versionen som Brian Encinia lämnade sa han att Sandra Bland hade varit stridslysten och vägrat att samarbeta, varför han arresterat henne.

Men i polisbilens vindruta sitter en kamera som visade en annan verklighet.

Drar elpistolen

Brian Encinia beordrar Sandra Bland att släcka cigaretten som hon röker i bilen.

– Varför det? Varför får jag inte röka en cigarett i min egen bil? undrar Sandra Bland.

Därefter kräver Brian Encinia att hon ska kliva ur bilen, vilket hon också ifrågasätter.

Då drar Brian Encina sin elpistol och riktar mot Sandra Bland som kliver ur bilen. De båda försvinner ur bild men Sandra Bland hörs skrika och gråta och förbipasserande filmar en kvinna som hålls ner på marken av en polis med hjälp av knäna och sätter på henne handfängsel.

Borgen på 5 000 dollar

Så småningom ska polisen släppa en förvanskad version av sekvensen från bilkameran och det gör inte att förtroendet för polisen växer.

Vad som var en enkel trafikförseelse hade nu vuxit till ''våld mot tjänsteman'' och en borgenssumma på 5000 dollar (43 000 kronor).

Tre dagar senare, när familjen samlat ihop de tio procent som krävs för att Sandra Bland ska släppas, hittas hon död i sin cell, hängd i en snara gjord av en plastkasse strax efter klockan 9 på morgonen.

Familjen blev bestört, över dödsbudet och över att Sandra Bland skulle ha tagit livet av sig.

– Det är fullkomligt obegripligt för mig, det är obegripligt för alla som kände Sandy, säger Sandra Blands syster Sharon Cooper till CNN.

Kräver oberoende obduktion

Så snart fallet började uppmärksammas som ytterligare ett exempel på rasism och brutalitet i den amerikanska poliskåren omplacerades Brian Encinci till skrivbordstjänst och hans uppträdande mot Sandra Bland fördömdes av hans chefer.

Det första obduktionsprotokollet angav kvävning genom egen försorg som dödsorsak men familjen har krävt en oberoende rättsmedicinsk undersökning.

Den lokala polisen har inte längre hand om utredningen som nu handlar om misstänkt mord, den har tagits över av Texas Rangers och FBI.

Det finns konstigheter genom hela fallet.

Polisen har försökt hävda att Sandra Bland vid inskrivningen hade sagt att hon haft självmordstankar men sattes ändå inte i någon av cellerna med kamera på insidan och fick inte den särskilda övervakningen som gäller självmordskandidater.

Köade till begravningen

Den övervakningskamera som visar korridoren utanför cellen visar inte att någon gick in i cellen under den aktuella perioden men det saknas ett nio minuter långt avsnitt.

När Sandra Bland begravdes i DuPage African Methodist Episcopal Church i hemstaden köade människor i en timme för att få möjlighet att ta ett sista farväl av henne.

I ett tal två dagar före Sandra Blands begravning sa Hillary Clinton att hennes död var ett exempel på den hårda sanningen om ras och rättvisa i USA.

Följ ämnen i artikeln