Riksdagskritik mot Haddile-ärendet

Publicerad 2012-09-27

Migrationsverkets företrädare frågas ut

Flera medlemmar i Socialförsäkringsutskottet är kritiska till Migrationsverkets hantering av barnärenden:

– Vi är lite tveksamma, det är det minsta man kan säga, uppger Kurt Kvarnström (S).

Just nu pågår en utfrågning av Migrationsverkets företrädare i riksdagen.

Socialförsäkringsutskottet har kallat Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson och rättschefen Mikael Ribbenvik till utfrågningen. Socialförsäkringsutskottets ordförande Gunnar Axén sade strax före mötet:

– Det har varit några uppmärksammade fall den senaste tiden, och då vill vi höra lite mer om hur man jobbar med de här frågorna på Migrationsverket.

Bland oppositionens ledamöter var kritiken mot Migrationsverket tydlig:

– Alla de fall som vi faktiskt haft det senaste året som rör barn, visar ganska tydligt att det saknas ett barnperspektiv i utlänningslagen, sade Christina Höj Larsen (V).

”Ingen uppläxning”

Miljöpartiets Maria Ferm sade:

– Det har varit ganska många uppmärksammade fall, där jag personligen har tyckt att det har varit ett tveksamt agerande. Därför känns det viktigt att höra hur de tänker och arbetar, och att kunna ställa Migrationsverket till svars.

Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson såg inte mötet som någon uppläxning av verket:

”Görs mycket i barnärenden”

– Utskottet har velat att vi ska komma hit för ge information om hur vi hanterar barnärenden i allmänhet. Det är inget konstigt i det. Jag har varit kallad förr till utskott, det är väl bra.

Socialdemokraternas Kurt Kvarnström i utskottet är tveksam till ert agerande?

– Jag har varit chef för Migrationsverket i fem månader. Så vitt jag förstår görs det mycket på Migrationsverket kring barnärenden. Vi har en egen barnpolicy, barnsamordnare, bedriver utbildning, och det är alltid två beslutsfattare i barnärenden, säger Anders Danielsson.