Pengaregn över SD

Uppdaterad 2018-08-21 | Publicerad 2012-10-31

Statsbidraget till partiet höjs till nästan tolv miljoner kronor

Sverigedemokraterna gnuggar händerna. I dag höjdes statsbidraget till partiet höjt till nästan tolv miljoner kronor.

Största förlorarna i kampen om skattepengarna är KD och V.

För de allra flesta partier är statsbidrag, eller partistöd som det officiellt heter, den största inkomstkällan. Varje år beslutar partibidragsnämnden under ledning av höga, pensionerade jurister hur mycket pengar partierna ska ha.

Sverigedemokraterna, med 20 ledamöter, drog i år högsta vinsten. Deras bidrag höjs med nära 1,7 miljoner kronor till knappt tolv miljoner kronor för riksdagsåret 2012/2013.

Tre förlorare

Den andra vinnaren är Miljöpartiet, med 25 riksdagsledamöter, som får ett tillskott på 666 600 kronor till sammanlagt drygt 14 miljoner kronor.

Största förlorare är de som tappade mest i valet 2010, Centern, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet. De blir var och en av med lika mycket som MP:s anslag höjdes, 666 600 kronor. Folkpartiet, som inte backade lika mycket i valet blir av med hälften av den summan.

Antalet mandat i riksdagen i de senaste två valen avgör hur högt statsbidrag partiet får. Men för att kasten mellan valen inte ska bli alltför tvära fasas förändringarna in i tre steg under mandatperioden.

425 miljoner per år

Utöver partistödet får de politiska partierna också ett så kallat kanslistöd. Alla får 5,8 miljoner i grundbidrag och därefter 16 350 kronor per riksdagsplats till regeringspartier och 24 300 kronor per plats till oppositionspartier.

Dessutom får partierna pengar för att hålla ett kansli i riksdagen, anställa politiska sekreterare och för att resa utomlands.

Totalt får riksdagspartierna 425 miljoner kronor per år i statsbidrag. Till det ska läggas pengar ur riksdagens egen kassakista.

Följ ämnen i artikeln