Challenger exploderade efter bara 73 sekunder

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2003-02-01

17 år sedan förra rymdkatastrofen

Challenger exploderar efter starten från Kennedy Space Center 28 januari 1986.

Columbiakatastrofen är Nasa:s andra svåra stund.

Den 28 januari 1986 omkom sju astronauter när rymdfärjan Challenger exploderade.

Drygt 17 år har gått sedan Challengerolyckan. Men minnet finns kvar för många.

När de första bilderna kom från dagens olycka talade legendariske astronauten Buzz Aldrin med Sky News:

”Liknar Challenger-kraschen”

– Bilderna liknar de från Challenger-kraschen, sa Aldrin, som var den andre mannen på månen.

Columbia exploderade strax före landning, efter sexton dagar i rymden. Challengers resa varade bara i 73 sekunder – och miljoner människor såg besättningens död i direktsändning.

Debatten som följde kom att förändra hela det amerikanska rymdprogrammet och en kommission la ansvaret på Nasa-ledningen som borde ha lyssnat på de farhågor som fanns innan flygningen. Den direkta olycksorsaken var en otät fastbränsleraket – som satt vid färjans yttre bränsletank.

Störtade två och en halv minut

Explosionen blev fruktansvärd. Tv-bilderna visade hur den del där besättningen fanns lossnade – och störtade till marken i två och en halv minut innan den slog ned i vattnet.

Besättningens öde engagerade. De satt fast i den hela delen av färjan, men saknade fallskärmar och möjligheter att ta öppna luckan. De sju Challengermedlemmarna – befälhavaren Francis R. (Dick) Scobee, Michael J. Smith, Judith A. Resnik, Ronald E. McNair, Ellison S. Onizuka och Gregory B. Jarvis fick stor uppmärksamhet. Men mest känd blev lärarinnan Christa McAuliffe – som bland 11 000 sökande lärare blev uttagen att ingå i Nasa:s program.

För en tid stoppade Nasa rymdfärjorna. I dag har Nasa, enligt CNN, beräknat olycksrisken vid start – som är den farligaste delen av en resa – till 1 på 438.

Nasa

Mattias Lundell

Följ ämnen i artikeln