Forskare: Håll dig i form med rödvin, ost och choklad

Publicerad 2016-04-15

Det låter nog för bra för att vara sant, men enligt forskaren Tim Spector är rödvin, choklad och ost ett måste om du vill hålla dig frisk och i form, skriver Daily Mail.

Glöm grönkål, broccoli, spenat och annat grönt. Ska man vara hälsosam ska man äta och dricka livets goda i form av ost, choklad och rött vin.

I alla fall om man ska tro forskaren Tim Spector vid Kings College London, skriver Daily Mail.

Han menar att allt vi tidigare har trott om dieter är helt fel – istället för att hålla oss undan vår favoritmat ska vi äta den. På menyn står både ost, choklad, rött vin, nötter, kaffe och mejeriprodukter.

Varierad mat leder till bra bakterier

Forskarens råd bygger inte på att räkna kalorier utan snarare på bakterierna som bor i människans mage, och det är bra att ha en rik bakterieflora. Enligt honom kan vi odla fler goda bakterier genom att äta rätt mat och på så sätt hålla oss smala och friska. 

– Ju mer varierad mat vi får i oss, desto större variation av mikrober hamnar i våra kroppar, vilket gör oss friskare, sa Tim Spector under Oxford Literary Festival.

”Ostätare har färre hjärtsjukdomar”

De som äter ost regelbundet drabbas av färre hjärtsjukdomar än de som inte äter ost, hävdar Spector. Till exempel ska opastöriserad ost vara en av de bästa sakerna du kan äta enligt Tim Spectors mening. Han slår även ett slag för oljor, nötter och frön som ska fungera som gödsel för mikrober.

– Det är därför som människor nära Medelhavet lever längre än britter. Deras diet innehåller mycket olivolja, ost och sallad.

Nej till skräpmat

Forskaren ratar däremot skräpmat, skriver Daily Mail. Fet och sockrad mat förstör de goda bakterierna. Hans son Tom fick äta McDonaldsmat i 10 dagar vilket han säger ska ha varit förödande.

– Toms magmikrober förstördes, 1 400 arter försvann.

Så vill du tro på Tim Spectors råd ska du undvika snabbmat, socker och halvfabrikat – men njuta av ost, choklad och rödvin.

Följ ämnen i artikeln