Ska rösta om Kristersson som ny statsminister

Val 2018: Annie Lööf får inte uppdraget att sondera

Av: Jenny Rydberg, Mikaela Somnell, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

I dag kommer talmannen Andreas Norlén berätta om nästa steg i regeringsbildandet.

Enligt uppgifter till SVT kommer M-ledaren Ulf Kristersson få ett nytt sonderingsuppdrag av talmannen Andreas Norlén och ska testa stödet för en regering i riksdagen.

Samtidigt uppger källor till Aftonbladet att Moderaterna har hindrat Annie Lööf från att få uppdraget som sonderingsperson.

Nu har talmannen Andreas Norlén hållit låg profil under några dagar, men under måndagsmorgonen förväntas han komma med nya besked.

Moderaterna satte stopp för Annie Lööf

Annie Lööf, Centerpartiet.
Foto: AFTONBLADET
Annie Lööf, Centerpartiet.

Enligt uppgifter till Ekot ska Centerpartiet försökt få Annie Lööf att utses till sonderingsperson för att bilda en Alliansregering, men så förväntas det inte bli nu, vilket även Aftonbladets källor berättar. Enligt uppgifterna ska M nämligen ha satt stopp för en sådan lösning.

Däremot ska Liberalerna enligt samma uppgiftslämnare ha varit för att låta C-ledaren försöka bilda regering. Även Miljöpartiet ska ha visat intresse för att föra samtal med Lööf som förhandlingsledare.

Inom Moderaterna och Kristdemokraterna ser man inte alliansen plus MP som en framkomlig väg, erfar Aftonbladet. Orsaken är att mandaten inte skulle räcka, man skulle behöva släppas fram av S, V eller SD. Dessutom har S och MP varit tydliga med att de inte tänker stödja eller släppa fram en Alliansregering.

Talmannen ger nya besked

Klockan 09.30 i dag håller talmannen en pressträff. Inför träffen har han lovat att han ska berätta om "kommande steg i arbetet med regeringsbildningen".

Andreas Norlén har tidigare sagt att minst en röstning om ett regeringsalternativ kommer att göras i riksdagen under hösten, men han har också sagt att han inte kommer att låta sig stressas.

Andreas Norlén inledde jobbet som talman med att ge sonderingsuppdraget till Ulf Kristersson (M), men läget var låst. Inte heller Stefan Löfvens (S) sonderingar gav något resultat, när han fick uppdraget av talmannen.

Andreas Norléns nästa drag i jakten på en ny regering var att hålla gruppträffar där flera olika möjliga regeringskonstellationer diskuterades, men inte heller det gav resultat.

Talmannen har ännu inte fört fram någon statsministerkandidat till omröstning i riksdagen. När han väl gör det har han fyra försök på sig. Lyckas han inte på de försöken så väntar extraval.

1 av 3 | Foto: LASSE ALLARD
Annie Lööf (C).
Publicerad:

LÄS VIDARE