Äntligen fick hon träffa sin Daniel efter operationen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-03

Nu pendlar kronprinsessan mellan slottet och sjukhuset

På väg till fästmannen Kronprinsessan Victoria åkte direkt efter prisutdelningenen på Konserthuset i Stockholm i går direkt till sin blivande make. Daniel vårdas på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge efter sin njurtransplantation.

Victoria vill inte lämna Daniels sida.

Det första besöket efter operationen var mycket känsloladdat.

Nu pendlar kronprinsessan mellan slottet och sjukhuset.

I onsdags fick Daniel Westling sin nya njure. Kronprinsessan befann sig på Grönland hundratals mil därifrån, orolig och frustrerad. I går kunde hon äntligen återförenas med sin blivande man och nu tar hon igen alla förlorade dagar.

Vid tre tillfällen i går fick hon skjuts av Säpo till Karolinska Universitetssjukhuset. Det spelar ingen roll att de kungliga plikterna kommer i vägen – kronprinsessan åker i skytteltrafik mellan Stockholm och Huddinge.

Stor omtanke

Personalen på avdelningen får vänja sig vid att Sveriges blivande drottning kommer på besök. Jag har sett hennes vårdande sidor många gånger tidigare, om någon far illa eller behöver omvårdnad är hon en perfekt person för uppgiften. Jag vet att Victoria kommer att göra allt för att ta hand om Daniel. Omtanken gäller även hans pappa Olle Westling som Victoria tycker mycket om.

Tidigt i går morse körde en Säpo-bil fram till en bakdörr vid sjukhuset. Victoria åkte snabbt upp till avdelningen för transplantationer på våning åtta. En vän till paret berättade för mig att Victoria var tvungen att tvätta händerna innan hon fick komma nära Daniel – efter operationen är han oerhört känslig för infektioner. Hans rum är specialanpassat och extra lättstädat med specialventilation, till och med gardinerna går att desinficera.

– Det var mycket känslor för båda vid det första mötet. Det är en stor operation och självklart hade Victoria velat vara där för honom, säger en vän till paret.

Knappt en timme varade besöket, sedan hoppade kronprinsessan snabbt in i en väntande bil via en bakdörr. Hon for direkt till slottet där hon har sitt kontor.

Vid tvåtiden på eftermiddagen återvände Victoria till sjukhuset och den här gången kunde hon stanna längre.

Daniel betyder allt

Efter att sedan ha delat ut litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne vid Konserthuset fick hon i går kväll skjuts av Säpo till sjukhuset en tredje gång. Varje ledig stund vill hon vara vid Daniels sida. Inte så konstigt. Daniel betyder allt för henne. Under de sex år som jag har följt henne har jag aldrig sett henne så lycklig som nu.

Både kungafamiljen och Daniels familj har hållit operationen hemlig. Bara några av de närmaste vännerna kände till Daniels tillstånd. Olle och Ewa Westling vill helst undvika all publicitet och Daniel har inte velat prata om sin sjukdom. En av parets vänner berättar för mig att han fick reda på Daniels sjukdom först samma dag som operationen skedde.