Sola och plugga – samtidigt

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-01

Allt fler väljer studier på distans

Resa eller studier? Du behöver inte välja. Webbaserade distansstudier är vanligt och många av de som pluggar bor i andra länder. Alexandra Protopapadakis är en av dem.

Det blir alltmer populärt med nätbaserade studier. Nätstudenterna utgör uppemot 16 % av Sveriges studerande. Fördelarna är många – till exempel kan du vara varsomhelst i världen. Det enda som behövs är ett fungerande nätverk.

En av alla svenska nätstudenter är Alexandra Protopapadakis. Hon bor i Luxemburg, men studerar vid Umeå universitet. Distansstudierna passar perfekt för den 39-åriga småbarnsmamman.

– Det är jättebra, och så flexibelt. Man kan läsa på den tid man själv vill, säger hon till e24.

På dagarna jobbar Alexandra Protopapadakis på EU-kommissionen. På kvällarna loggar hon in på en plattform på Umeå universitets hemsida. Därifrån sker all undervisning.

– Jag brukar sätta mig på kvällarna när barnen somnat, säger hon.

Pluggar språk

Alexandra Protopapadakis har bott i Luxemburg i över tio år, tillsammans med sin grekiske man. Det är han som är anledningen till att hon ville börja plugga. Hon ville lära sig grekiska från grunden för att kunna prata bättre med släkt och vänner i Grekland. Dessutom pratar barnen grekiska med pappa. Studierna är också till stor hjälp i hennes arbete som översättare.

– Jag kanske läser en kurs i isländska nästa år. Island kommer väl kanske ansöka om EU-medlemskap och då skulle jag kunna använda det i jobbet. Studierna handlar mycket om att jag kombinerar eget intresse med nytta på jobbet, säger Alexandra Protopapadakis.

Vid Umeå universitet studerar ungefär 9000 studenter på distans. Många av dem bor i andra länder, så all undervisning sker via webben.

– Man får tillgång till en plattform på Umeå Universitets hemsida med ett forum där alla presenterar sig och en kalender där man ser planeringen. Läraren lägger ut videoföreläsningar och skriver precis vad man ska göra och läsa varje vecka. Inlämningsuppgifter har vi varannan vecka. När det har varit tenta får vi ett visst antal timmar på oss att skriva våra uppgifter och lämna in, förklarar Alexandra Protopapadakis till e24.

Varför inte förlägga dina studier till en strand i Thailand, bergen i Nepal eller en skidort i Alperna?