Chokladkungen storfavorit i valet

Uppdaterad 2014-05-25 | Publicerad 2014-05-24

Petro Porosjenko ligger i topp i opinionsmätningarna

Chokladkungen Petro Porosjenko, 48, leder opinionsmätningarna i det ukrainska presidentvalet – överlägset.

Han har i nuläget 47,9 procent av väljarstödet och hans utmanare ligger långt efter.

På söndag är det dags för presidentval i Ukraina. Det ukrainska folket har runt 20 presidentkandidater att välja bland, men den kandidat som leder opinionsmätningarna överlägset är affärsmannen och mångmiljardären Petro Porosjenko, 48.

Porosjenko är långt ifrån en nykomling i den politiska världen. Han har under årens lopp varit medlem i flera olika partier och har suttit i regeringen under både Viktor Justjtjenko och Viktor Janukovytj. Dessutom var han utrikesminister under de sista månaderna av Julia Tymosjenkos tid som regeringschef inför presidentvalet 2010.

Kallas ”chokladkungen”

I Ukraina haglar hyllningarna över Porosjenko, en av landets rikaste män, som även går under namnet chokladkungen eftersom han har tjänat stora pengar på choklad.

Han är en storfavorit till presidentposten, är positiv till EU och uppmanar ukrainarna till att börja leva ett nytt och ärligare liv. I praktiken innebär det att de ska betala skatt och göra upp med korruptionen.

Tihipko och Tymosjenko utmanar

I nuläget ligger de kandidater som konkurrerar med Porosjenko om presidentposten långt efter. Hans främsta utmanare Serhij Tihipko och Julia Tymosjenko, Ukrainas förra premiärminister, har i nuläget 10, 6 respektive 10,4 procent av väljarstödet.

Porosjenko leder mätningarna med 47, 9 procent, skriver Svenska Dagbladet, och om han får mer än 50 procent av rösterna direkt kommer ingen andra valomgång att behövas.