FI, SD och MP valets vinnare - M backar

Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2014-05-25

Feministiskt initiativ och Sverigedemokraterna tar plats i parlamentet, Miljöpartiet blir näst störst och Moderaterna gör sitt sämsta EU-val någonsin.

Det är facit från kvällens valrysare.

– Det är historiskt, säger Gudrun Schyman.

Valdistrikten är räknade.

Och resultatet ligger i linje med den första vallokalsundersökningen från SVT.

Både SD och FI tar plats i parlamentet med 9,7 respektive 5,3 procent av rösterna.

På Münchenbryggeriet på Södermalm i Stockholm var det ett öronbedövande jubel på FI:s valvaka när siffrorna presenterades.

– Det är historiskt, säger Gudrun Schyman till Aftonbladet.

– Det är väldigt bra, jag är väldigt nöjd. Det är resultatet av ett långsiktigt arbete som ger oss en bra skjuts inför nästa valrörelse.

"Lite tagen"

När Jimmie Åkesson konstaterade att var tioende väljare röstat på SD jublade personerna på plats på valvakan.

– Jag är fortfarande lite tagen. Helt fantastiskt, med tanke på att våra väljare är EU-skeptiska, sa Åkesson. 

Även Kristina Winberg var märkbart nöjd på scen.

– Vi är valets vinnare, sa hon.

MP näst störst

Miljöpartiet blir näst största parti med 15,3 procent, några procentenheter mindre än den första vallokalsundersöknigen visade. Samtidigt blir MP största parti i Stockholm.

Enligt Aftonbladets reporter på plats var jublet något avvaktande när det riktiga resultatet dök upp - men snart steg applåderna och jublet var stort när siffrorna räknades upp igen.

– Det här är så fantastiskt. Alla har gjort ett fantastiskt jobb, säger Isabella Lövin, MP:s toppkandidat, från scenen.

– Förra gången Moderaterna inte var näst störst var 1976, konstaterar Peter Eriksson, andranamn för MP.

Samma lika för S

Moderaterna, med 13,6 procent, tappar ett mandat, blir mindre än Miljöpartiet och gör sitt sämsta EU-val någonsin. En halvtimme efter att de första siffrorna presenterades klev Fredrik Reinfeldt upp på scen på Moderaternas valvaka.

– Vi kan konstatera att det är tungt att vara regeringsparti. Vi ser det i Sverige och vi ser det i andra länder, sa han.

Reinfeldt fortsatte:

– Men vi ska vara tydliga med en sak: jag är stolt över att vi har sagt att vi tror på Europa. Vi har gjort en investering i det som är rätt. Vi vet vad som händer om man vänder ryggen mot EU-samarbetet, om man delar upp människor i vi och dem. Vi kommer att fortsätta att tro på Europa även efter det här valet.

I en intervju med Aftonbladet efter talet upprepade Reinfeldt stoltheten över EU som projekt.

Kunde ni ha gjort något bättre?

– Det kan man alltid göra. Men vi har varit tydliga, kanske mer än under tidigare val, med att stå upp för det europeiska samarbetet som idé.

Hur besviken är du?

– Vi hade opinionssiffror som gick lägre. Så är det, det får vi ta.

"Mål att öka och behålla plats"

Socialdemokraterna landar på nästan exakt samma resultat som vid förra valet - 24,4 procent. Något Stefan Lövfen förklarade sig nöjd med när han pratade på S valvaka i Stockholm.

– Det har visat sig vara svårt för stora partier i Europa, men vi håller nivå. Vi håller ställningarna, sa han och möttes av stora applåder.

– Men jag kan säga att ja, vi ville ha någon procent till. Men vi har brutit den nedåtgående trenden, det ska vi ta med oss inför framtiden.

Löfven gratulerade även Miljöpartiet.

– En sak kan vi säga: miljöfrågan har varit väldigt stark för väljarna. Där har Miljöpartiet ett grundmurat förtroende hos svenska folket, därav denna framgång. Det är bara att erkänna detta och vi gratulerar MP för deras framgång.

Kristdemokraterna får 6,0 procent - och säkrar därmed sitt mandat i parlamentet.

Ebba Busch-Thor, KD:s andranamn, är mycket nöjd med resultatet och uppger ödmjukt att hon hoppas att Lars Adaktusson nu tar plats i parlamentet.

– Det har hela tiden varit min drivkraft att vi ska öka och behålla vår plats, säger hon.

Annie Lööf nöjd

Folkpartiet tappar ett mandat och landar på 10,0 procent medan Vänsterpartiet ökar något till 6,3 procent. Det innebär att partiet inte tar ytterligare ett mandat.

– Det är ett steg framåt. Vi visste att de första siffrorna var osäkra, det visste vi. Vi hade gärna velat gå fram ännu mer, säger Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets partiledare, till TT.

För Centerpartiet, som ökar något till 6,5 procent, blev resultatet en suck av lättnad.

– Vi har haft några jobbiga år bakom oss. Nu är trenden bruten. Mina handflator gör ont efter alla applåder. Det här är början på en långsiktig framgång. Vi har lärt oss att väljarna ville ha ett smalare men vassare EU och ett grönare EU med mindre krångel. Men framförallt har vi lärt oss en sak: räkna alltid bort Centerpartiet, sa hon inför jublande partikamrater.

"Sorgligt för M"

Stefan Dahlberg, statsvetare vid Göteborgs universitet, säger till Aftonbladet:

– Den största skrällen är Moderaternas stora tillbakagång. 13 procent, det är riktigt sorgligt för dem. Det har varit cementerat i svensk politik att S har varit störst och bland de borgerliga har M varit klart störst. Det här är jättelågt.

Dahlberg ser det som att väljarkåren lärt sig att EU-valet inte är detsamma som riksdagsvalet.

– Men det betyder att de går in i en nattionell valrörelse med förmodligen betydligt sämre självförtroende. Det ger en negativ bild. Det här är lite av en mätning inför riksdagsvalet. Att göra ett sådant val är inte bra. Det kostar att regera, och de har varit lite visionslösa.

"FI uppbyggt från gräsrotsnivå"

Om FI:s framgång säger han:

– Det var högre än vad jag trott, dock inte jätteoväntat givet vad man sett den senaste tiden. Men ur ett längre perspektiv så har de dykt upp från ingenstans. Det är fascinerande att man har en jätteliten organisation, ingen kampanjkassa att tala om. Ändå lyckas man på gräsrotsnivå att bygga upp det här. – Många tycker, särskilt bland unga kvinnor, att feminismen inte blir mycket mer än prat bland andra partier. Jag tror absolut detta gör att chanserna ökar i höst för FI. Små partier kan använda EU-parlamentsvalen som en plattform att komma in i de nationella valen.

SD:s höga siffror förvånar Stefan Dahlberg:

– Det var oväntat. Det var betydligt bättre än vad man kunnat tänka sig. De ligger runt tio procent i opinionen och deras väljargrupp har traditionellt röstat i mindre utsträckning, men i och med ökat valdeltagande har de gått framåt. Sedan är de ett ganska ensamt EU-kritiskt parti.