Svenska partitoppar på väg till USA

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-04

Nyheter och analyser om primärvalen i USA fyller såväl medier som bloggar på nätet.

Och bland ledande svenska partier är suget också stort, med flera USA-besök – på toppnivå – inplanerade i år.

Svenska medier är fyllda av guider och analyser om primärvalen i USA, som i sin detaljrikedom påminner om hur det ser ut inför ett svenskt riksdagsval – trots att det återstår nio månader till det att presidentvalet i USA faktiskt äger rum.

Och ledande svenska partier är med på tåget. Såväl socialdemokrater som moderater planerar flera officiella partiresor den närmaste tiden.

Närmare Clinton

Moderaterna siktar på båda partikonventen i USA i augusti och september, enligt Per Henriksson, partiets kommunikationschef.

Direktkontakterna med systerpartiet, republikanerna, är dock sparsamma.

– Det går inte att ha utbyte med dem på samma sätt som med brittiska eller tyska partier. Partierna i USA är ju mer kampanjorganisationer, säger han.

Många i m-toppen känner sig dessutom politiskt närmare demokraterna.

– Jag tror att om vi tittar politiskt ligger vi – som statsminister Fredrik Reinfeldt (m) nyligen sade – mycket närmare det som Bill Clinton stod för under 1990-talet, säger Henriksson.

TT: Har du någon egen favorit?

– Jag gillar ju Barack Obama väldigt mycket. Men jag tycker att alla kandidater har något.

Socialdemokraternas band till sitt systerparti i USA, demokraterna, verkar starkare.

– Vi tycker både Obama och Clinton är väldigt bra representanter. Det blir bra vilket som, säger Ann Linde, partiets internationella sekreterare.

Kampanjmetoder

I mars kommer partisekreterare Marita Ulvskog (s) att åka på ett konvent för demokratiska stödgrupper i Washington. Därefter kommer någon från partitoppen att vara med på partikonventet i Denver i augusti, då demokraterna formellt utser sin presidentkandidat.

Inför supertisdagen – då primärval i nästan hälften av USA:s delstater äger rum – har socialdemokraterna dessutom skickat den förre finansministern Pär Nuder till Washington för att träffa ledande demokrater i kongressen och företrädare för en större tankesmedja, Center for American Progress.

I höst ska dessutom en stor s-delegation studera kampanjmetoder i USA.

– För oss handlar det om hur man ska nå väljarna. Hur man skapar ett samtal med väljarna. Kan man hitta nya metoder för det är det väldigt positivt, säger Linde.

Henriksson tror hans parti kan lära sig av hur man i USA mobiliserar punktinsatser på valdagarna och hur de hanterar sina nätverk av frivilliga.

Ekonominyheter som påverkar din privatekonomi |
Aftonbladet
Aftonbladets
bloggar
om supertisdagen, kandidaterna och
valet

TT