Klimataktivister vid oljetanker – polisinsats

Publicerad 2024-04-12

Aktivister från Greenpeace har tagit sig ut till ett ryskt ”skuggskepp” utanför Gotland.

På fartygets sida har de målat ”Oil fuels war”, rapporterar SVT Nyheter.

Klimataktivister har tagit sig ut till en oljetanker som förser ryska skuggflottan med bränsle, något SVT Nyheter var först med att rapportera.

Enligt kanalen har aktivister målat ”Oil fuels war” på fartyget.

Oljetankern Zircone ligger just nu utanför Gotland. Kustbevakningen och polisen har haft en insats, men det är i nuläget oklart om tankern befinner sig på nationellt eller internationellt vatten.

– Två frågor spelar roll här. Dels om det skett på svenskt eller internationellt vatten. Och sen om det skett en skadegörelse, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson på polisen region Stockholm.

Oljetankern förser ryska skuggflottan med bränsle, enligt SVT.

En anmälan om skadegörelse har skrivits, men det är oklart om det faktiskt har skett. Ingen har frihetsberövats.

SVT har sedan tidigare avslöjat att oljetankern säljer bränsle till förbipasserande fartyg som, nästan alla, antingen är på väg till eller från ryska hamnar.

– Den ryska skuggflottans rostiga tankfartyg skeppar varje dag enorma mängder rysk olja genom Östersjön, och utgör ett allvarligt hot mot våra hav och kustlinjer. Sjöfartsexperter menar att det bara är en tidsfråga innan en olycka händer, säger Rolf Lindahl, talesperson i energifrågor på Greenpeace i ett pressmeddelande.

Gränsen för internationellt vatten går vid 12 nautiska mil från land, ungefär 2,2 mil.

Aktivister tog sig ut till en oljetanker utanför Gotland.

Följ ämnen i artikeln