Ribersborg

Klagomål efter trängsel på busslinje i Malmö

Av: 

Robert Rosén

Covid-19 gör att avstånd ska hållas men trots det finns trängselproblematik i Malmö.

Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

NYHETER

Skånetrafiken har fördubblat trafiken på linje 7 i Malmös stadsbusstrafik.

Trots det har klagomål om trängsel kommit in.

Nu undersöker man möjligheten att sätta in längre bussar på sträckan.

Trots ett jättetapp av resenärer hos Skånetrafiken, och en prognos för en miljardförlust, har flera läsare hört av sig i Aftonbladets livechatt och klagat på trängseln i kollektivtrafiken.

Bland annat har linjer i stadsbusstrafiken i Malmö pekats ut - och läsare har upplevt en förändring sedan sommartidtabellen trädde i kraft i söndags.

På Skånetrafiken förvånas man över uppgifterna, då deras mätningar inte indikerat att det finns något utbrett problem.

– Vi har tappat över 50 procent av resenärerna, så det är lite, lite förvånande, berättar Mattias Hennius, presschef på Skånetrafiken.

”Kan inte köra mer”

Han fortsätter:

– Men vi har hela tiden sagt att enskilda avgångar och turer kan vara fulla. Det är väldigt svårt att helt undvika det men generellt sett ser vi inte detta när vi mäter.

En av de turer som varit drabbade av trängsel den senaste tiden är linje 7 i Malmö. Bussen, som går mellan Malmö C och Ön, stannar bland annat på Ribban och går efter sommartidstabellens införande var femte minut istället för var tionde.

– Det har kommit in en del synpunkter även till oss om trängsel på bussar. Främst har det gällt bussarna som går längs med Ribban. På linje 7 har det kommit in klagomål om trängsel på bussarna, säger Hennius och utvecklar:

– Med nya tidtabellen har vi fördubblat de bussturerna och kan inte köra mer. Men trots att vi fördubblat får vi klagomål på vissa turer.

Kan bli längre – efter midsommar

Skånetrafiken har hittills inte kunnat se något mönster om att det riktar sig till speciella tidpunkter, men förhoppningen är att inom kort kunna sätta in längre bussar på linje 7.

– Vi ser av erfarenhet att antalet resenärer faller väldigt kraftigt efter midsommar, när många går på semester. Då ska vi se om det går att sätta in längre bussar på linje 7 efter midsommar. Vi undersöker möjligheterna till det.

Förklaringen till att just linje 7 haft trängsel på sistone ligger med största sannolikhet i det varma och fina vädret, som lockat ut många till Ribban.

Uppmaningen till resenärerna

Generellt sett kan ytterligare åtgärder bli aktuella, då bussar finns i beredskap och kan sättas in med kort varsel om extra avgångar behövs på någon sträcka.

– Om det plötsligt ökar generellt eller på speciella platser får vi utöka efter det. Men jag upprepar återigen att vi tappat mer än 50 procent så generellt sett är det ingen trängsel, säger Hennius som även uppmanar resenärer till att ta ett större ansvar i pandemitider.

– Står man i centrala Malmö och en buss är full kan man ta nästa. Det är trots allt en stadsbuss och då är det okej, då det går många bussar i stan.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

51% RABATT

790 SEK

Klippning inklusive färgning

Hos Dark & Bright

50% RABATT

1750 SEK

Rekond hos Stationens Bilvård

Utvändig tvätt med avfettning, fälgtvätt och schamponering sam...

80% RABATT

10 SEK

Biltvätt hos Glimra

Håll bilen ren och snygg med en miljövänlig biltvätt

0 kr

0 SEK

C More Bas fritt i 1 månad

Streama serier och filmer i sommar

Publisert:

LÄS VIDARE

Så kan du kramas på ett säkert sätt

ÄMNEN I ARTIKELN

Ribersborg

Malmö

Skånetrafiken

Bussar