Kostnader för offentligt försvar ökar snabbt

TT

Publicerad 2020-08-03

Att försvarsadvokater debiterar för allt fler timmar är en orsak till att kostnaderna för offentligt försvar stiger snabbt, rapporterar DN.

Samhällets kostnader för offentligt försvar stiger betydligt snabbare än timkostnaden för försvararna. Förklaringen är att advokaterna debiterar för allt fler timmar, och att allt fler brottmål avgörs, rapporterar Dagens Nyheter.

Kostnaderna för försvar beräknas öka med 12,7 procent till 2022, jämfört med 2019. DN lyfter som exempel det stora narkotikafallet som nyligen avgjordes i Göteborgs tingsrätt, där flera män dömdes för inblandning i omfattande smuggling.

Totalt begärde de 15 åtalades offentliga försvarare 40 miljoner kronor, men tingsrätten godkände bara 27 miljoner. Tingsrätten använde 57 sidor text för att ta ställning till försvararnas anspråk och kritiserade bristande underlag, och lyfte att försvarare sökt ersättning för att ha närvarat i rätten även när de inte behövt vara där.

En av advokaterna, Jens Högström, säger till DN att det är skäligt eftersom han haft ett extremt omfattande material att läsa in. Han lyfter också att myndigheterna satsat mycket stora resurser.

Följ ämnen i artikeln