Förtroendet för sjukvården fortsätter att minska

Publicerad 2020-03-06

Björn-Owe Björk (KD), ordförande för hälso- och sjukvårdsutskottet, är bekymrad.

Förtroendet för sjukvården i Uppsala län fortsätter att minska för tredje året i följd.

Trots det minskade förtroendet visar resultaten i hälso- och sjukvårdsbarometern att Uppsala län är bättre än genomsnittet.

Nyligen presenterades resultatet av hälso- och sjukvårdsbarometern, som är en årlig nationell undersökning som visar hur människor lokalt och i Sverige uppfattar hälso- och sjukvården.

2 000 invånare, från 18 år och uppåt, deltog i undersökningen i Uppsala län som genomfördes under oktober till november 2019, och den visar att förtroendet för hälso- och sjukvården i Uppsala län minskar.

– Det är bekymmersamt att se att förtroendet för hälso- och sjukvården minskar. Det har varit ett tufft år med bland annat materialkris och långa väntetider på akuten, säger Björn-Owe Björk (KD), ordförande för hälso- och sjukvårdsutskottet.

Uppsala län bättre än genomsnittet

62 procent i Uppsala län har nu stort eller mycket stort förtroende för hälso- och sjukvården i Uppsala län, vilket är tre procent sämre än under 2018. Det var för övrigt tredje året i följd som förtroendet minskar, 2017 var siffran 68 procent.

Trots raset ligger Uppsala län fortfarande över genomsnittet som landade på 60 procent .

– Vi ser ju att Uppsala län ligger något bättre till än riket som helhet. Men vi är långt ifrån nöjda med dessa siffror, säger Björn-Owe Björk (KD)

Förbättring av väntetiderna

När det gäller synen på väntetiderna har det vänt. 43 procent tycker att väntetiderna inom hälso- och sjukvården i Uppsala län är rimliga, vilket kan jämföras med siffrorna från 2018 då endast 39 procent höll med. Fortfarande ligger dock Uppsala län långt under genomsnittet på 48 procent.

Så många har förtroende för 1177 Vårdguiden.

Lågt förtroendet för digitala vårdbesök

Hälso- och sjukvårdsbarometern visar också att 66 procent har stort eller mycket stort förtroende för 1177 Vårdguiden, samtidigt har bara 19 procent förtroende för digitala vårdbesök.

– Det är en intressant siffra, då vi vet att vi står i början av en omställning som innebär att digitala vårdbesök kommer att bli mycket vanligare. Hittills har ju patienter mest mött digitala vårdbesök via nätläkares appar, men Region Uppsala kommer i allt större utsträckning också att vara en spelare på den digitala arenan, säger Björn-Owe Björk (KD).

Följ ämnen i artikeln