Systerns misstänkta mördare går fri

”Lagen måste ändras”

Publicerad 2023-09-17

Birgitta Borén, syster till Marie Johansson, vill se en regeländring så att mord begångna av förövare under 18 inte ska preskriberas efter 15 år som i dag.

GÖTEBORG. Precis efter att polisen fått en dna-träff på Marie Johanssons misstänkta mördare fick utredningen läggas ner.

På grund av att den misstänkta förövaren var under 18 år vid tiden för brottet 2005 kunde hon inte ens förhöras.

– De här reglerna måste ändras, säger systern Birgitta Borén.

Birgitta Borén glömmer aldrig dagen för snart 18 år sedan då en polis kom hem och lämnade beskedet:

– Din syster Marie har bragts om livet.

Mordet hade skett inne på Maries arbetsplats, en tygaffär i centrala Göteborg.

Men ganska omgående lyckades polisen säkra dna efter den förmodade mördaren - en kvinna som också fastnat på en suddig övervakningsbild.

Kvinnan som misstänks ha mördat Marie Johansson i tygbutiken Stuvkällaren i Göteborg  2005 fångades på bild av en övervakningskamera.

Trots att polisen topsade runt 700 personer och kontrollerade mängder av tips, inte minst sedan en fantombild kunde tas fram med ny teknik, kom något genombrott. Förrän i vintras, då ett par åkte fast vid Ikea för att inte ha skannat alla varor.

De stöldmisstänkta kvinnan blev topsad - och efter 17 år fick polisen till slut sin dna-träff.

Misstänkta kvinnan till vänster då hon lämnar scanningsområdet på Ikea, kort före gripandet 2022.

Birgitta Borén och den övriga familjen fick snart det positiva beskedet - som snart följdes av en kalldusch. Att utredningen trots att en misstänkt hittats måste läggas ner. Den misstänkta vara bara 17 år vid tiden för brottet, och i sådana fall är preskriptionstiden 15 år. Mord som med vuxna förövare aldrig preskriberas hade nu blivit preskriberat nästan två år tidigare.

”Helt orimligt”

Åklagaren som fick ärendet när det blev träff, och som sedan fick lägga ner förundersökningen, heter Ulrika Åberg. Och hon är inte bekväm med det beslutet.

– Det känns helt orimligt, det här är ett av de allvarligaste brotten man kan tänka sig, säger Ulrika Åberg i podden Aftonbladet Krim.

Birgitta Borén är av samma uppfattning. Hennes systers misstänkta mördare kan inte ens förhöras.

– Det är helt sjukt! Man blir rasande och ledsen, säger hon.

”Reglerna måste ändras”

Birgitta och familjen anser liksom åklagaren att reglerna måste ändras. I vart fall så att de grövsta av brott får utredas.

Frågan har varit under utredning tidigare. Justitieminister Gunnar Strömmer, M, har sagt att regeringen inte är främmande för en ändring.

Senaste avsnittet av podden Aftonbladet Krim handlar om mordet i tygaffären och hur nära det var att det kunde klaras upp till slut.