47 000 elevers personuppgifter läckta – lärplattform nedstängd

Publicerad 2022-10-08

47 000 elever på kommunala skolor i Göteborgs stad har fått sina personuppgifter läckta från lärplattformen Vklass.

Enligt Grundskoleförvaltningen ska uppgifterna ha lagts ut till försäljning på en extern hemsida.

– Jag vill be om ursäkt å förvaltningens vägnar till de elever som drabbats, säger Kristian Johansson, säkerhetschef i Göteborgs Grundskoleförvaltning.

Runt 47 000 elevers personuppgifter på Göteborgs kommunala skolor har läckt från lärplattformen Vklass.

I Göteborgs stad finns det runt 140 skolor, och merparten av skolorna är drabbade.

– Grundskoleförvaltningen ser ytterst allvarligt på det inträffade. Särskilt allvarligt är det att elevers uppgifter inte har varit säkra, meddelar Kristian Johansson, säkerhetschef i Göteborgs Grundskoleförvaltning.

Kommunen skriver i ett pressmeddelande att ”en person” ska ha laddat ned uppgifterna från Vklass. I nuläget är det inte känt vem det är som ligger bakom läckan.

”Vill be om ursäkt”

Uppgifterna som läckt är information om elevernas namn, skolor och årskurs. Det rör sig alltså inte om hemliga, skyddade eller sekretessbelagda uppgifter.

Kommunen fick kännedom om incidenten på fredagskvällen. Efter det har Grundskoleförvaltningen stängt ner tillgången till Vklass.

Förvaltningen har skickat ut information till alla vårdnadshavare vars elever är berörda av incidenten. Efter det har flera oroliga vårdnadshavare hört av sig.

– Jag vill be om ursäkt å förvaltningens vägnar till de elever som drabbats. Det är mycket beklagligt att detta har hänt, det har ska inte få ske, fortsätter han.

Uppgifterna ligger ute till försäljning

Enligt förvaltningen finns det uppgifter om att informationen lagts ut till försäljning på en extern hemsida.

– Jag vet inte vad det är för sajt och så vitt vi känner till har inga uppgifter sålts vidare ännu, säger säkerhetschefen Kristian Johansson.

– Till oroliga vårdnadshavare och elever vill vi understryka att det inte ska vara farligt i sig att uppgifterna har spridits. Det är offentliga uppgifter. Men omfattningen och volymen gör att vi ser detta som en mycket allvarlig händelse, fortsätter han.

Händelsen har polisanmälts

Förvaltningens krisledning samlades under fredagen och en särskild arbetsgrupp har bildats.

– Vi tar till de mest kraftfulla åtgärder vi kan, bland annat genomförs riskanalyser och andra åtgärder för att minimera skadan för elever, vårdnadshavare och elever.

Händelsen har anmälts både till polisen och Integritetsskyddsmyndigheten.

– Det är i nuläget oklart för oss hur detta kunnat hända. Vi har kontakt med leverantören av lärplattformen Vklass och samarbetar för att göra allt som behöver göras för att reda ut.

I nuläget är det oklart hur länge skolplattformen kommer vara nedlagd.

– Så länge får vi använda andra kommunikationskanaler, och gå tillbaka till det klassiska ”papper och penna”, säger Kristian Johansson.

Flera kommuner drabbade sedan tidigare

Redan i slutet av september drabbades flera kommuner av en liknande personuppgiftsincident.

Bland annat Järfälla, Botkyrka och Sundsvalls kommun.

Aftonbladet har tagit del av information som skickats ut till berörda elever och vårdnadshavare i Sundsvall. Kommunen har informerat om att en elev med inloggning till lärplattformen skapade en webbplats där personuppgifterna gjordes sökbara.

Personen är avstängd från Vklass och hemsidan är nedstängd. Eleven ska inte ha gått på en skola i Sundsvall.

Vklass vd: Är jätteledsen

Andreas Selling är vd på Vklass. Han vill varken berätta några detaljer kring incidenterna eller hur många kommuner som drabbats totalt. Detta för att inte störa den polisutredning som pågår.

– Vi har en bra bild kring vad som skett. Och de kommuner som är drabbade vet om det, säger han.

Selling säger att det inte finns någon koppling mellan incidenten i Göteborg och de läckor som inträffade i de andra kommunerna i september.

– Vi gör allt vi kan för att hålla uppgifterna skyddad och jag är jätteledsen för allt som hänt.

Följ ämnen i artikeln