Sverige utvisar kinesisk journalist

TT

Publicerad 2024-04-08

Regeringens beslut om att kvinnan ska utvisas med återvändandeförbud på livstid är undertecknat av justitieminister Gunnar Strömmer, skriver GP och UG.

Regeringen har beslutat att utvisa en kinesisk journalist som suttit i förvar sedan oktober efter att ha gripits av Säpo. Kvinnan anses vara ett ”allvarligt hot mot rikets säkerhet”.

Kvinnan kom till Sverige för snart 20 år sedan och är gift med en svensk man och har ett barn i Sverige. Enligt Säpo ska hon ha bedrivit säkerhetshotande verksamhet i Sverige i över ett årtionde, skriver Göteborgs-Posten och SVT:s Uppdrag Granskning.

”Den information som myndigheten har är mycket tillförlitlig. Klaganden utgör ett allvarligt hot mot rikets säkerhet”, uppger Säpo till Migrationsöverdomstolen.

Tog kinesiska delegationer till Sverige

Kvinnan ska under många års tid ha haft nära kontakter med den kinesiska ambassaden och olika personer som är kopplade till den kinesiska regimen i Sverige, enligt GP och UG. Hon ska också tagit en rad kinesiska myndighets- och företagsdelegationer till Sverige där hon försökt ordna besök på olika departement.

Förra året pekades hon ut i en rapport från Nationellt kunskapscentrum om Kina vid Utrikespolitiska institutet. Där konstaterade man att hon aktivt spridit Kommunistpartiets budskap på sina nyhetssidor. För sina artiklar fick hon betalt av den kinesiska ambassaden i Stockholm.

Regeringen beslutat om utvisning

I november förra året fattade Migrationsverket beslut om att utvisa den 57-åriga journalisten men beslutet överklagades. Nu har regeringen fällt avgörandet i frågan. Kvinnan utvisas och får återvändandeförbud på livstid. Beslutet undertecknades av justitieminister Gunnar Strömmer den 4 april.

Enligt kvinnans advokat, Leutrim Kadriu, är hennes uppfattning att hon inte utgör ett hot mot Sverige säkerhet.

– Det är svårt för mig att gå in på exakta detaljer med tanke på att det är mycket som är omgett av sekretess, i och med att det här är ett ärende som rör rikets säkerhet.

Kinesiska ambassaden kommenterar det hela på sin hemsida, rapporterar GP.

”Den kinesiska ambassaden uppmanar svensk sida att garantera att kinesiska medborgares legitima rättigheter och intressen i Sverige inte kränks”, skriver de.

”Ingen smutsmålning eller några attacker kommer att stoppa Kinas utveckling och framsteg”, fortsätter ambassaden.

Följ ämnen i artikeln