Våra mest köpta kompaktkameror

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-29

Vilken kompaktkamera är egentligen den bästa? Vi kollar med de största återförsäljarna – och får lite olika förslag.

Nikon S220

Är du en av dem som har en fin systemkamera, men ändå inte lyckas fånga de där ögonblicken man allra helst vill komma ihåg – för att kameran ligger hemma?

Idag är det mer vanligt än någonsin att äga en stor fin systemkamera. Med systemkameran blir det lättare att ta de där riktigt bra bilderna – men det blir samtidigt ett större projekt att fotografera. Kameran måste skyddas i en egen väska, bäras med, tas om hand. Den är ömtålig och känslig för stötar och fukt.

Liten och enkel

Ett bra alternativ till de stora systemkamerorna kan vara att skaffa en liten behändig kompaktkamera. Det finns flera bra alternativ på marknaden.

Den mest sålda under 2009 har varit Nikons lilla Coolpix S220. Det är en liten kamera som i tester ofta får omdömet ”snygg”, ”lätt” och ”enkel att använda”, enligt de tester Konsumentguiden har sammanställt.

Många bra på marknaden

På en av landets stora kameraåterförsäljare, Expert, är det också den mest sålda kompaktkameran i år. Tätt följd av Casios modell Z85 och Panasonics TZ7.

Även på Onoff är S220 en av de mest sålda kompaktkamerorna.

– Till de mer populära just nu hör Canon Ixus 100IS, Nikon S220, Samsung ES–15 och Sony DSC–W215, säger Öyvind Bjerke som är affärsområdeschef för foto och multimedia på Onoff.

Canonkameran är också populär bland Elgiganten och Pc Citys kunder.

– Den mest populära kompaktkameran är Canon IXUS95, säger affärschefen Eddie Hernandez.

Dubbla skärmar

Mediamarkt är den enda stora återförsäljare som inte har Nikons och Canons kameror i topp.

– Mediamarkts mest sålda kompaktkamera just nu är Sonys DSC–W180. Annars är intresset stort för kompaktkameror med nya innovationer som t.ex. Nikon S1000pj med inbyggt projektor som kan visa upp bilden på valfri yta sekunden efter att den är tagen eller Samsung ST510 med en display även på framsidan som kan användas för att enklare få till ett bra självporträtt eller visa en animation som fångar barnets uppmärksamhet när du ska ta en bild, säger Per Wernersson som är CPO på Mediamarkt.

Hitta din fotobutik på
nätet

Följ ämnen i artikeln