WHO: Viruset sprids i Europa i sommar

Publicerad 2016-05-18

Zika tros sprida sig i populära semesterländer

Nu börjar zikaviruset närma sig Europa.

Under våren och sommaren kommer viruset att sprida sig i även i Europa, enligt en ny rapport från WHO.

– Är man väldigt orolig kanske man inte vågar åka till länder i Sydeuropa, säger experten Anders Lindström.

Potugisiska ön Madeira är ett av de områden till vilket det är hög risk att Zika-viruset sprider sig om inget görs.

Zikaviruset upptäcktes första gången 1947 i Uganda. Sjukdomen sprids med myggan aedes aegypti som är mer känd som ”gula febern-myggan”. I maj förra året började viruset spridas i Sydamerika och har sedan dess spridit sig till över 20 länder i området.

Men under våren och sommaren kommer zikaviruset även att sprida sig i Europa, varnar WHO, Världshälsoorganisationen, i en ny rapport.

– Vi är beredda att stödja europeiska länder på plats om det skulle inträffa ett utbrott av zikaviruset, säger Nedret Emiroglu, chef för smittsamma sjukdomar på WHO:s regionala kontor för Europa, i ett pressmeddelande.

Expert: ”Är inte förvånad”

Det är störst sannolikhet att zikaviruset sprids i regioner där gula febern-myggorna är aktiva.

Om inga åtgärder vidtas för att minska hotet är det hög risk för att viruset sprids till geografiska områden som ön Madeira och den nordöstra kusten av Svarta havet.

– Jag är inte förvånad, det här förutsåg jag redan när de började prata om zika i våras. Det är självklart att folk som reser mellan Sydamerika och Europa kommer att ta med sig viruset, säger Anders Lindström, expert vid SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt.

I 18 europeiska länder –  till exempel Frankrike, Spanien, Italien och Turkiet – finns medelhög risk för ett zikautbrott enligt WHO.

Där finns myggan aedes albopcitos, mer känd som asiatisk tigermygga, som även denna kan bära på viruset.

– Risken är lägre där, man kanske behöver fler personer som kommer som är smittade för att man ska få igång en spridning eller ett utbrott. Men där de finns kan man inte utesluta att zika kan spridas, säger han.

Liten risk i Sverige

WHO:s riskbedömning är baserad på två olika faktorer: den sannolika risken för virusspridning och den befintliga nationella förmågan att förebygga snabb spridning.

I övriga 36 länder i Europaregionen finns låg eller ingen risk för att zikaviruset ska etableras eftersom de smittspridande myggorna inte finns där eller har möjlighet att överleva.

Däremot kan asiatiska tigermyggor i framtiden sprida sig norrut, även om det väntas ta tid.

– Risken för smittspridning i Sverige är väldigt liten. Det är ingen risk nu och även om myggorna skulle komma hit i framtiden så tror jag att det tar lång tid innan klimatet ändras så att de kan överleva. Vi behöver inte vara bekymrade, säger Anders Lindström.

Anders Lindström tror att det här kan göra att många, framförallt gravida, kommer att bli oroliga för att resa – även i Europa.

– Det man kan göra är att följa nyhetsrapporteringen. Det kommer inte att bli så att det blir zikavirus i hela Sydeuropa, utan det som kanske händer är att man får enstaka fall här och där.

– Är man orolig får man se till att ha långärmat, långbent och myggmedel.