Palmeutredare: Bortglömda spåret ett av de hetaste

Publicerad 2016-02-24

När polisen knackade på dörren sköt den utpekade Palmehataren ihjäl sig själv.

Än i dag letar polisen efter vapnet som ”Christer Petterssons dubbelgångare” påstod sig ha sålt några år efter mordet på Olof Palme.

– Frågar du mig som jobbat i utredningen i alla år så tycker jag att det har varit det som varit mest intressant, säger kriminalinspektör Lennart Gustafsson på Palmegruppen.

Mannen var några år över 30 och bodde en kvarts promenad från Sveavägen när Olof Palme mördades.

Sedan augusti 1993 har polisen förgäves letat efter den Smith & Wesson 357 Magnum han hade i sin ägo.

Vapnet är försvunnet

Lennart Gustafsson på Palmegruppen berättar om hur misstankarna mot mannen väcktes:

– Han var ju den ende bland 450 stycken som inte hörsammade kallelsen om att komma in med sitt vapen. Det är klart att det blev intressant. Sen visade det sig att det förelåg även ett Palmehat. Och signalementet stämde ganska bra tycker jag personligen, säger han.

När Palmegruppen i början av 1995 tog in mannen till förhör uppgav han att han hade sålt vapnet till en person som han inte visste namnet på under hösten 1992.

– Vi har än i dag inte fått klarhet i vart det här vapnet tog vägen som han påstod sig ha sålt till en okänd man i Kungsträdgården, säger Lennart Gustafsson.

Efter att de sista förhören hade hållits 1998 ansåg polisen att det fortfarande fanns flera frågetecken kring mannens historia.

– Man kan ställa sig frågan varför han inte visade upp vapnet eller vad han hade gjort med det. Det är frågetecken som fortfarande är obesvarade och jag höll slutförhören med honom och det var ju uppgifter han inte ville prata om. Så det är klart att det gör inte saken mindre intressant, säger Lennart Gustafsson.

Experten är övertygad

Utseendemässigt ska den utpekade mannen ha haft vissa likheter med den gärningsman som vittnen på och kring Sveavägen berättat om – lång och med stirrande blick. Det gav mannen i media epitetet ”Christer Petterssons dubbelgångare”. Dessutom anses han inom Palmegruppen stämma mycket väl överens med den gärningsmannaprofil som skapades av Ulf Åsgård, psykiater och expert på gärningsmannaprofiler ,samt Jan Olsson, tidigare chef för Rikskrims gärningsmannaprofilgrupp.

– Redan under den tid som jag var djupt associerad med utredningen så framstod det som ganska klart vem det var som hade gjort det. Och den mannen hette inte Christer Pettersson, säger Ulf Åsgård.

Han påpekar att han fick information om den utpekade mannen först efter att gärningsmannaprofilen var färdigställd.

– Efter det fick jag information om den här specifika personen. Och ju mer jag har dykt ner i det desto tydligare och klarare har saker och ting blivit för mig.

Samtidigt är flera experter skeptiska till mannens påstådda inblandning i mordet.

– Han har verkligen inte lagt två strån i kors för att fria sig själv, snarare tvärtom. Och efter vad som är känt om honom så är det väl ­inte osannolikt att han ville jävlas med utredarna, har Leif GW Persson tidigare sagt till Aftonbladet.

– Han hade en 357:a och var Palmehatare. Men jag har inte sett någon uppgift om att han är utpekad på Sveavägen, säger tidigare chefen för Rikskrim, Tommy Lindström.

Tog sitt liv

Själv förnekade mannen all form av inblandning i mordet på Olof Palme. I en intervju med Aftonbladets Anders Johansson 1999 dementerade han uppgifter som polisen utrett om att han skjutit sönder sin tv-apparat när Olof Palme dök upp i rutan. Att han inte besvarat polisens kallelser och påminnelser om provskjutning förklarade han med att han inte litade på polisen.

– Hade de kommit dagen efter, månaden efter, året efter, hade jag haft det kvar. Det sa jag till dem också i förhören, sa han.

2008 larmades polisen till den utpekade mannens hem söder om Stockholm. När de knackade på dörren mitt i natten så sköt han ihjäl sig själv med ett hagelgevär.

Bland hans kvarlevor hittades ingen Magnum-revolver eller något annat som kunde knyta honom till ministermordet.

Än i dag är polisen mycket intresserade av att hitta revolvern som fanns i mannens ägo.

– Skulle det komma in några uppgifter eller att vi hittar den revolver han sa sig ha sålt så jobbar vi vidare med det. Det spelar ingen roll att den som ägde vapnet är död, säger Lennart Gustafsson.

Hans Melander är chef över Palmegruppen:

– Det är intressant att få in alla vapen som eventuellt skulle kunna vara aktuella i utredningen.

Aftonbladet har varit i kontakt med mannens anhöriga som avböjer att kommentera.

Följ ämnen i artikeln