Smittad i Sverige

Publicerad 2011-06-29

Läkarnas desperata jakt på dödsbakterien – man från Skåne är ledtråden

MALMÖ/STOCKHOLM. Den medelålders mannen fick dödsbakterien i juni – någonstans i Skåne.

Nu är han enda ledtråden i myndigheternas desperata jakt på den svenska smittkällan.

– Han har ingen aning om var han fått det i från. Det är inte lätt att komma ihåg vad man ätit, säger smittskyddsläkaren Eva Gustavsson.

Ehec-bakterien som orsakat 47 dödsfall i Tyskland har nu nått Sverige.

I mitten av juni insjuknade en medelålders skånsk man i blodiga diaréer. Provsvaren – som offentliggjordes i går  – visade att han drabbats av samma allvarliga ehec-typ som härjat i Tyskland och Frankrike de senaste månaderna.

En svensk död

Tidigare har 53 svenska fall bekräftas, varav ett dödsfall. Men den skånske mannen har ingen känd koppling till Tyskland. Varken han eller någon i hans närhet har varit där den senaste tiden.

Mannen säger att han inte ens lämnat Skåne. Det betyder att smittkällan sannolikt finns här.

– Om så är fallet är läget betydligt värre. Det skulle kunna innebära att det finns någon form av smittat livsmedel eller något liknande i omlopp som vi ännu inte vet vad det är, säger Sofie Ivarsson, epidemiolog på Smittskyddsinstitutet.

Familjen klarade sig

Mannen mår i dag bättre. Också hans familj har testats för smittan, men de var friska. Samtliga har förhörts av smittskyddsläkarna som nu akut försöker spåra smittkällan.

– Vi har fått en del lösa trådar som vi försöker följa upp. Men han kan ha smittats redan i början av juni och det är inte så lätt att komma på vad man ätit så lång tid tillbaka, säger Eva Gustavsson, biträdande smittskyddsläkare på Smittskydd Skåne.

I Tyskland misstänks groddar ligga bakom ehec-utbrottet. För några dagar sedan gick också svenska Livsmedelsverket ut och varnade för råa groddar.

”Känns obehagligt”

Nu jobbar Smittskyddsinstitutet efter två teorier. Den mest troliga är att mannen fått i sig ett tyskt livsmedel i Sverige. Det andra spåret är att han skulle ha varit i kontakt med någon smittad person. Då kan det finnas fler inhemska fall.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap följer utveckligen på nära håll.

– Vi är beredda med förebyggande åtgärder om flera fall skulle uppdagas, säger presskontakten Nina Åkermark.

Skrämmer konsumenter

Bestörtningen är nu stor bland groddodlare i södra Sverige, som riskerar att förlora både pengar och förtroende.

Dessutom är vanliga livsmedelskonsumenter rädda.

– Det är klart det känns obehagligt, speciellt när man inte vet vad den här mannen fått i sig, säger småbarnsmamman Camilla Palmqvist som i går kväll besökte grönsaksdisken vid en av Malmös butiker.