Lärare slog vad med elever - kan sparkas

Uppdaterad 2012-04-30 | Publicerad 2012-04-28

Om eleverna klarade provet skulle de få pengar av läraren. De som misslyckades skulle betala dubbelt.

Nu riskerar läraren att få sparken.

Vadet slogs mellan läraren och fyra elever i mars i år. En av eleverna klarade provet och fick 100 kronor. Två av dem genomförde det inte. Och den fjärde klarade inte sig.

– Jag ville vara schysst och ärlig och ge läraren 200 kronor eftersom jag misslyckades med provet, säger eleven till Smålandsposten.

Utnyttjat sin beroendeställning

Tidningen skriver att en elev berättat om vadslagningen för sina föräldrar som i sin tur larmade skolledningen.

Eleverna själva betraktar vadslagningen som en kul grej. Men det gör inte arbetsgivaren Växjö kommun som nu vill sparka läraren.

– Det handlar om att man bestraffar elev som kanske har svårare att klara skolan att betala pengar om de inte klarar ett prov. Det tycker vi är allvarligt. Och 200 kronor är ganska mycket pengar för en 16-åring. Läraren tog emot dem och stoppade dem i en egen ficka, säger Michael Färdigh, personalchef på Växjö kommun, till Aftonbladet.

Han menar att läraren genom vadslagningen har utnyttjat sin beroendeställning. Och kommunen anser att läraren med sitt handlande har brutit mot sitt anställningsavtal på ett grovt sätt och skadat sin egen yrkeskår.

Ville ge dem en morot

Den ångerfulla läraren förklarar händelsen med att eleverna skulle ha något att sträva efter. Läraren förklarar också för Smålandsposten att det under en längre tid varit en pressad situation gentemot skolledningen.

– Redan förra våren mådde jag jättedåligt och det gör jag nu också. Det är inte alls något roligt. Det är väl ingen förklaring, men så är det och jag har sagt redan från början att jag ångrar mig, säger läraren till tidningen.

Hur det går för läraren återstår att se. Förhandlingar mellan arbetsgivare och lärarförbundet kommer att genomföras nästa vecka.