Muslimsk skola polisanmäld – krävdes på 1,5 miljoner

Tog ut skolpeng i flera år, trots att eleverna befann sig utomlands

Uppdaterad 2023-02-23 | Publicerad 2023-01-18

Cordoba International School i Akalla har idag runt 530 elever.

Stockholm stad upptäckte att flera elever på muslimska Cordobaskolan var spårlöst försvunna. Enligt kommunen hade friskolan fått 1,5 miljoner i skolpeng – trots att barnen i själva verket bodde i Marocko.

Nu utreds skolföretaget för misstänkt bidragsbrott.

– Vi är också människor och i system uppstår ibland fel och misstag, säger vd:n Ulla Parkkinen.

Utbildningsförvaltningen i Stockholms stad ligger bakom polisanmälan mot Alm Education AB, företaget som i många år drivit Cordobaskolan med islamisk profil, i en industrilokal i förorten Akalla.

Stockholms stad upptäckte att något inte stod rätt till på skolan redan 2021.

En 6-åring som borde varit inskriven på skolan, var försvunnen.

Utbildningsförvaltningens skolpliktsenhet och socialtjänsten i Stockholms stad gjorde orosanmälningar och försökte på olika sätt hitta barnet. Men föräldrarnas mobiltelefoner var avstängda. Cordobaskolan hävdade först att barnets storasyskon brukade sköta hämtning och lämning.

Men härvan växte.

Hade inte sett barnen på tre år

Det visade sig att även 6-åringens syskon, födda 2006, 2008 och 2011, bara på pappret var elever vid Cordobaskolan. I själva verket gick de inte längre där.

En administratör på skolan avslöjade att han inte sett något av barnen i skolan – på tre år.

“Vi har ingen aning om var dessa barn är någonstans”, skrev kommunens handläggare i en upprörd anmälan till Skolinspektionen. ”Vi är oroliga för om det eventuellt finns fler barn inskrivna i skolan som inte längre går där men där skolan inte underrättat oss”.

Först när socialtjänsten hotade med att dyka upp på skolan fick de, enligt handlingar som Aftonbladet tagit del av, en mailadress till barnens mamma.

Det visade sig att hela familjen i själva verket befann sig i Marocko. Mamman kunde inte svara på när de planerade att komma tillbaka till Sverige och menade att de inte hade pengar till hemresan.

Men Cordobaskolan hade enligt Stockholms stad tagit ut 1,5 miljoner i kommunal skolpeng för eleverna, trots att barnen inte synts till på lektionerna.

Misstänkta motivet: tjäna pengar

”Vd:ns och i synnerhet rektorns handlande styrker att skolan medvetet lämnat felaktiga uppgifter om elevernas skolgång” skriver kommunens handläggare. Stockholms stad menar att skolledningen medvetet vilsefört myndigheterna – med motivet att tjäna pengar.

Alm Education, som ingår i en koncern som även driver två muslimska förskolor, har under hösten betalat tillbaka de 1,5 miljoner kronor man felaktigt fått utbetalt. Företaget gick med 6,3 miljoner i vinst förra året.

När Aftonbladet ringer vd:n Ulla Parkkinen känner hon överhuvudtaget inte till någon polisanmälan.

– Usch, vad tråkigt. Jag blir chockad. Det var ett märkligt sätt att hantera det här när vi har rett ut det. Det är illojalt att gå och göra en polisanmälan mot en utförare, säger hon.

Skolföretaget: Har betalat tillbaka

Enligt vd:n ligger mänskliga faktorn och ingen mörkläggning bakom missen i frånvarorapporteringen. Rektorn, som även sitter i företagets ledningsgrupp och styrelse har dock fått en intern erinran om försummelse. Företaget ser allvarligt på den som hänt, enligt Ulla Parkkinen.

– Det är omständigheter inom skolans egen administration som gjort att misstag har gjorts. Ersättningen för dessa elever har blivit fel, men inte varit försumlig eller medveten, säger hon.

– Vi har varit väldigt tydliga under alla år, vi vill inte ha en krona som inte hör till oss.

Ärendet utreds nu av polisens bedrägerisektion, som inte vill uttala sig på grund av förundersökningssekretess.

 Ersättningen för dessa elever har blivit fel, men inte varit försumlig eller medveten, enligt Ulla Parkkinen