Satellitbilder visar – Ryssland drar sig tillbaka från Kiev

Uppdaterad 2022-04-07 | Publicerad 2022-04-02

Flera ryska styrkor lämnar Kievområdet för att i stället rikta fokus mot öst.

Nu visar satellitbilder hur de ryska styrkorna övergett sin första stora framgång i kriget – flygfältet Antonov utanför Kiev.

– Vi ser att Ryssland går tillbaka för att omgruppera för att i stället fokusera på Donbass, säger Jakob Hedenskog, analytiker vid Utrikespolitiska Institutet.

I ett överraskningsanfall den 24 februari intog ryska transport- och attackhelikoptrar flygplatsen Antonov, som ligger i i Hostomel, norr om Kiev.

Ryssland tog kontroll över det viktiga flygfältet under invasionens första dag och hårda strider har pågått där sedan dess.

Men blixtanfallet mot Kiev kom inte längre än så. Försöken att snabbt inta den ukrainska huvudstaden stoppades och de ryska offensiven mot Kiev har inte gjort några avgörande framsteg sedan dess.

Flygfältet på satellitbild från 31 mars.

Överger den strategiska flygplatsen

Satellitbilder från Maxar Technologies visar nu hur det inte längre befinner sig några ryska styrkor på flygplatsen.

– Flygplatsen har varit strategiskt viktig. Det handlar om att Ryssland ville luftlandsätta trupper för att operera i centrala Kiev. Men eftersom det inte är aktuellt och man inte har de möjligheterna så väljer man att avstå från att hålla flygplatsen, säger Jakob Hedenskog, analytiker vid Utrikespolitiska Institutet.

Däremot är det inte klarlagt om det är Ukraina som nu kontrollerar Antonov. Och skulle så vara fallet bedömer Hedenskog att det inte är säkert att den strategiskt viktiga flygplatsen kommer ge det ukrainska försvaret några betydande fördelar i kriget.

– Jag kan inte bedöma vilket skick den är i, men den har inte samma betydelse nu som den hade i inledningen av kriget, säger Jakob Hedenskog.

Satellitbilderna som visar att de ryska styrkorna försvunnit är från torsdagen 31 mars.

Centrum för striderna om Kiev

Nu attackerar Ukraina de ryska trupper som drar sig tillbaka, uppger det brittiska försvarsdepartementet i en lägesuppdatering under lördagsmorgonen.

De ukrainska motoffensiverna har lett till att områden runt Kiev som tidigare var ockuperade av Ryssland nu är under ukrainsk kontroll. Särskilt i de nordvästra förorterna Irpin, Bucha och Hostomel där flygplatsen ligger.

– Det är inom ramen för att Ryssland retirerar sina positioner som man haft nordväst om Kiev. Och inte avser att kunna anfalla och inta staden för tillfället, säger Jakob Hedenskog.

Att Antonov-flygplatsen, som varit viktig för Ryssland nu har nu lämnats övergiven menar Jakob Hedenskog är ett tydligt tecken på att Ryssland ändrat sitt fokus.

– Vi ser att Ryssland går tillbaka för att omgruppera för att i stället fokusera på Donbass, säger Jakob Hedenskog.

”Kan gräva ner sig”

Att vissa ryska styrkor drar sig tillbaka är uppenbart, säger Hedenskog, men det betyder nödvändigtvis inte att att striderna runtom den ukrainska huvudstaden är över.

– Reträtten från Kiev stämmer till viss del, men vi vet inte hur stor omfattning det är. Det kan vara så att vissa trupper dras tillbaka medan andra gräver ner sig så att säga, säger Jakob Hedenskog.

Han menar dessutom att bara för att Ryssland drar tillbaka sina trupper på en front betyder det inte att de är svaga på alla fronter. I syd och öst fortsätter de ryska styrkorna att ha framgångar och Hedenskog bedömer att den södra hamnstaden Mariupol kommer falla i ryska händer inom kort.

– Det är olika mönster på olika håll, säger han.

På en satellitbild från 11 mars syns en brand vid flygplatsen.

Zelenskyj varning: ”För mycket faror”

Under natten sa även Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att de ryska trupperna i norra Ukraina drar sig tillbaka. I sitt dagliga tal säger han att ryssarna på vissa håll slås tillbaka av det ukrainska försvaret, på vissa håll väljer de själva att backa.

Men det går långsamt och Zelenskyj varnar de ukrainska medborgarna för att de positioner som ockuperats av Ryssland fortfarande är farliga.

– För det första kan bombningarna fortsätta, för det andra minerar de områdena, husen, utrustning och till och med döda kropper. För mycket minor och för mycket faror, sa Zelenskyj i sitt tal.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln