Åklagaren om Mark Lorentzons död: ”Utredningen fortgår”

Uppdaterad 2021-10-07 | Publicerad 2021-10-06

Polisjakten efter misstänkte bombmannen Mark Lorentzon är avslutad.

På onsdagen hittades han död i vattnet vid Stenpiren i Göteborg.

– Enligt en preliminär undersökning så har kroppen legat i vattnet i mer än en dag men mindre än två veckor, säger åklagare Maria Thorell.

Mark Lorentzon, 55, var internationellt efterlyst, misstänkt för att ligga bakom explosionen på Övre Husargatan i Göteborg tisdagen den 28 september. På onsdagen fick den drygt veckolånga polisjakten sitt slut då Lorentzon hittades död i vattnet vid Stenpiren i centrala Göteborg.

Även om den jakten nu är avslutad så fortsätter polisens utredning av sprängningen.

Efter att kroppen hittats – polisen gör nytt tillslag

Endast timmar efter att Mark Lorentzon hittades död gjordes en husrannsakan kopplad till utredningen. Enligt uppgifter gick polisen då in i en lägenhet tillhörande en av Lorentzons tidigare bekanta. Åklagare Maria Thorell vill inte kommentera tillslaget, då hon nu lämnat tillbaka utredningen till polisen.

– Jag har hävt häktningsbeslutet och återkallat den internationella efterlysningen. Men förundersökningen kommer fortsätta drivas av polisen för att klarlägga vad som orsakat den här explosionen och för att se om det finns någon eller några andra misstänkta. Det är det jag kan säga i nuläget, säger Maria Thorell.

Mark Lorentzon är misstänkt för bombdådet i Göteborg.

Hon vill inte heller kommentera varför hennes utredning kom att fokusera på Mark Lorentzon. Hon utesluter dock inte att fler personer kan bli misstänkta i samband med utredningen.

– Det vi har haft, och fortfarande har, är sannolika skäl för att han var misstänkt för brottet. Det innebär inte att det är bevisat sannolika skäl utan förundersökningen kommer fortsätta och det händer att man har fel. Det får den fortsatta utredningen visa, säger Maria Thorell.

Hon beklagar sig även över att jakten på den misstänkte bombmannen slutade med att han hittades död.

– Man vill aldrig att man ska hitta en person avliden, det är inte det man vill. Det är tragiskt på alla sätt och vis. Det var inte ett önskat slut på jakten. Det finns säkert saker vi kunde gjort annorlunda men ingenting som jag kan säga nu, säger Maria Thorell.

Lorentzon hittades i vattnet vid Stenpiren i Göteborg.

Så fortsätter polisens utredning

Förutom det nyligen genomförda tillslaget så är den tekniska undersökningen en viktigt pusselbit då polisen åter hanterar förundersökningen.

– Vi fortsätter med brottsplatsundersökningen, i syfte att komma fram till vad som orsakat explosionen, säger Anders Börjesson, kommenderingschef hos polisen i region Göteborg.

Även han bekräftar att det i nuläget inte finns någon annan misstänkte i ärendet.

– Det finns inte andra misstänka i nuläget. Teoretisk kan det finnas det, men det är också det som en fortsatt undersökning får utvisa, säger Anders Börjesson.