Mark Lorentzon efterlyses över hela världen

Åklagaren: Kan inte utesluta att han kan vara farlig

Uppdaterad 2021-10-06 | Publicerad 2021-10-05

Den misstänkte bombmannen i Göteborg – Mark Lorentzon – efterlyses nu internationellt.

Det uppger åklagaren i ett pressmeddelande.

– Det finns en risk att han fortsätter sin brottsliga verksamhet, säger åklagaren Maria Thorell.


Uppdatering 211006:

Mark Lorentzon hittat död i vattnet i Göteborg


På måndagen häktades Mark Lorentzon, 55, i sin frånvaro.

Han är på sannolika skäl misstänkt för grov allmänfarlig ödeläggelse och försök till mord efter sprängningen i flerfamiljshuset i Annedal i Göteborg den 28 september.

Lorentzon blev tidigt intressant i utredningen sedan det framkommit att han skulle vräkas från sin bostad samma dag. Han har även befunnit sig i ett flertal tvister med myndigheter det senaste året och har av polisutredare beskrivits som en rättshaverist.

Efterlyst över hela världen

På tisdagen efterlyste åklagaren Maria Thorell honom internationellt.

– Jag skickade in efterlysningen här under förmiddagen. Därefter brukar det gå snabbt, när den kommit in till Noa (Nationella operativa avdelning, reds anm) som är de som utför själva efterlysningen, säger hon.

Genom den internationella efterlysningen får nu poliser i stora delar av världen tillgång till information om Mark Lorentzon.

Maria Thorell vill dock inte svara på om det finns något specifikt land som man tror att han uppehåller sig i. Däremot pågår det ett aktivt arbete med att hitta honom.

– Polisen söker hela tiden efter honom, och vi hoppas på att kunna hitta honom. Generellt sett så är det ytterst få personer som är efterlysta som man inte hittar.

Enligt henne är det av största vikt att polisen får tag i Mark Lorentzon, detta då det inte går att utesluta att han kan vara farlig och därmed fortsätta begå brottsliga handlingar.

– Har man begått ett sådant här brott en gång så finns det en risk att man gör det igen.

Samtidigt säger Maria Thorell att Mark Lorentzon endast är misstänkt i nuläget och att det därför är viktigt att få prata med honom så att han kan ge sin version.

”Vet inte om han är i livet”

Polisen har den senaste veckan slagit till mot ett flertal adresser i sökandet efter Lorentzon. Enligt GT har svensk polis även samarbetat med norsk polis i samband med en kontroll av en fastighet i Norge där han är skriven.

Enligt källor till tidningen ska polisen under helgen även ha trott sig fått ett livstecken från Lorentzon om att han befann sig i Oslo.

Samtidigt säger Maria Thorell att polisen inte har något säkert livstecken från Mark Lorentzon sedan dagen efter explosionen.

– Vi vet inte om han är i livet.