Skyddsombudet vill stoppa nödfallsövertiden på Akademiska

Publicerad 2020-07-21

Sjuksköterskor och läkare har behövt jobba längre pass än vanligt på Akademiska sjukhuset under pandemin. Somliga har jobbat mer än 200 timmar övertid, vilket motsvarar fem arbetsveckor.

Nu vill skyddsombudet att Arbetsmiljöverket stoppar nödfallsövertiden som sjukhuset införde för fyra månader sedan, rapporterar Upsala Nya Tidning.

Akademiska sjukhuset började använda nödfallsövertid med hänvisning till coronapandemin i mars.

Skyddsombudet har skickat in en anmälan till Arbetsmiljöverket med krav på stopp för nödfallsövertid som kopplas till covid-19. Klausulen får nämligen bara användas vid särskilda händelser som naturkatastrofer eller olyckshändelser som inte har kunnat förutses.

– I början av pandemin var det motiverat att man använde den här klausulen, men jag har svårt att se att man kan använda den månad efter månad. Det har aldrig hänt tidigare att man tillämpat nödfallsövertid i den här omfattningen, säger Knut Bodin, huvudskyddsombud för läkarna inom Region Uppsala, till tidningen.

Sedan sjukhuset införde klausulen i mars har 16 600 övertidstimmar för läkarna och 12 500 timmar för sjuksköterskorna registrerats till och med 31 maj. En del har jobbat mer än 200 timmar övertid under perioden.

Lägre tryck på Akademiska

Oavsett Arbetsmiljöverkets beslut ska dock inte sjukhuset använda övertidsparagrafen längre eftersom situationen är mer förutsägbar i dag jämfört med under våren, enligt HR-direktören Anna Wadenhov. Men om antalet smittade ökar i regionen igen kan den bli aktuell på nytt, säger hon till UNT.