Så påverkar covid cancersjuka barn

Av: Adelina Storkaas

Publicerad:
Uppdaterad:

Flera barn med cancer har kommit in till Akademiska sjukhuset med bekräftad covid-19 under pandemin.

De flesta har knappt påverkats av viruset, men en del har behövt extra vård.

Sjukhuset har nu inlett en studie för att förstå varför, men kan redan urskilja en del riskfaktorer.

Allt ifrån cancersjuka spädbarn till 18-åringar har smittats av coronaviruset under de senaste månaderna, berättar Arja Harila-Saari som träffat flera av dem. Hon jobbar som professor och överläkare inom barnonkologi på Akademiska sjukhuset och ska undersöka varför en del av dem påverkas mer än andra.

– I början var vi rädda för att covid skulle vara en allvarlig sjukdom. Men det ser ut som om de flesta har klarat sig väl hos oss och internationellt. En del har varit på sjukhus och varit väldigt sjuka, men då har det ofta varit i kombinationen med flera saker. Det finns väldigt lite information om covid och barncancer, men bilden som vi har nu är att de som har leukemi eller har fått stamcellstransplantation har blivit sjukare, säger hon.

Barn som får cancerbehandling, men som har sjukdomen under kontroll, har oftast fått en mild sjukdom av viruset och skiljer sig inte så mycket från cancerfria barn, berättar Harila-Saari.

Cancer förväxlas med virus

Samtidigt söker färre föräldrar vård för sina barn just nu, vilket kan leda till att en del barn får fördröjd cancerdiagnostik.

– Vi är lite oroliga över att fokus flyttas från barncancer till covid. Det är viktigt, trots att pandemin är i gång, att man söker vård om barnet har olika symtom som kan tyda på att barnet har cancer. Vi har haft några cancerpatienter som saknat diagnosen när de kommit in till oss för covid, vilket har gjort att de blivit sjukare.

”De allra flesta har haft mild sjukdom, så vi tänker att det inte skiljer sig så mycket mellan friska barn och barn med cancer”, säger Arja Harila-Saari, professor och överläkare inom barnonkologi på Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet.
Foto: Mikael Wallerstedt/Uppsala universitet
”De allra flesta har haft mild sjukdom, så vi tänker att det inte skiljer sig så mycket mellan friska barn och barn med cancer”, säger Arja Harila-Saari, professor och överläkare inom barnonkologi på Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet.

Ny studie om barncancer

Eftersom det finns väldigt lite information om hur covid påverkar barn med cancer i nuläget har sjukhuset tillsammans med Uppsala universitet inlett en studie med 30 patienter. Förhoppningen är att ytterligare 130 patienter ska ansluta sig inom kort.

– Vi vill identifiera om det finns några riskfaktorer och hur pandemin påverkar barncancervården och deras diagnostik, behandling och utfall, säger Harila-Saari.

– Det här är en särskilt intressant fråga i Sverige eftersom vi har så bred samhällspridning av covid och en strategi som skiljer sig från andra länders. Vi vill se om det har någon påverkan på hur den här gruppen i Sverige och speciellt Region Uppsala drabbas. Just nu ser det bra ut, i jämförelse med de erfarenheter vi hört om i andra länder.

Studien beräknas pågå fram till årsskiftet 2021/2022 och forskarna kommer utgå från laboratorieprover och data från barnen och deras föräldrar, patientjournaler och barncancerregister.

Foto: SANDBERG MAGNUS/Aftonbladet/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den 5 maj bär många plåster under #ajabajacancer för att visa sitt stöd för barn med barncancer.
Publicerad:

LÄS VIDARE