Boris Johnson tillbaka – tackade britterna

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Frank Augstein/AP/TT
Boris Johnson är tillbaka på jobbet efter att ha tillfrisknat från coronaviruset.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson är tillbaka på jobbet efter att ha tillfrisknat från covid-19.

På måndagsförmiddagen höll han sitt första tal efter sjukfrånvaron.

Boris Johnson tackade i sitt tal britterna för att de följer de restriktioner som införts på grund av coronasmittan, och bad dem att fortsätta att göra det.

– Varje dag vet jag att viruset för med sig ledsamhet och sorg till hushåll i hela landet. Det här är den största enskilda utmaningen som det här landet har stått inför sedan kriget, sade han från en talarstol som ställts upp utanför Downing Street.

Premiärministern sade att han känner till de omfattande konsekvenserna av de införda restriktionerna i landet, men att han är säker på att folket kommer kunna besegra viruset.

– Jag vet hur svårt och hur påfrestande det har varit att ge upp, även tillfälligt, de gamla och grundläggande friheterna. Att inte kunna träffa vänner, inte träffa de närmaste, arbeta hemifrån, hantera barnen, oroa sig för jobbet och företaget, sade han.

Han ber alla att fortsätta vara tålmodiga för att inte riskera en ny ökning av smittspridningen.

Utformar ramverk

Johnsons regering har kritiserats av oppositionspartier och vissa företag för att den inte kommit med en tidplan för hur och när de stränga restriktionerna ska kunna lyftas. Johnson meddelar att regeringen de närmaste dagarna ska utforma ett ramverk för att lätta på nedstängningen, men premiärministern varnar för att det kan bli svårt.

– Just nu kan vi helt enkelt inte säga hur fort eller långsamt eller när dessa förändringar görs, men regeringen kommer att ha mycket att säga om detta de närmaste dagarna.

Nu säger Johnson att oppositionspartierna kommer att få vara med i arbetet.

– De här besluten kommer att fattas med största möjliga transparens och jag vill dela med mig av hur vi jobbar och hur vi tänker, hur jag tänker, med er, det brittiska folket.

Efter Johnsons tal meddelade regeringen att en medborgare ska få fråga ministrar och experter en fråga på den dagliga presskonferensen. Vem som helst över 18 år ska kunna ansöka på regeringens sajt om att få ställa sin fråga.

Första fasens slut

Landet är enligt Johnson på väg mot slutet av den första fasen av pandemin, och han sade att det kan bli aktuellt att gå vidare när det står helt klart att fasen är över.

– Då kommer det att vara dags att fortsätta till den andra fasen där vi fortsätter att stävja sjukdomen och hålla nere spridningen, men gradvis börjar lätta på de ekonomiska och sociala restriktionerna.

Enligt Edward Argar vid hälsodepartementet går Johnson tillbaka till jobbet på heltid direkt men ska fortsätta att följa läkarnas råd. Han träffar under måndagen ministrar, rådgivare och får uppdateringar om allt som har hänt.

Johnson har sedan han skrevs ut från sjukhuset den 12 april vilat på lantstället Chequers, nordväst om London.

Under Johnsons bortavaro har utrikesminister Dominic Raab lett regeringens arbete.

PODD Så påverkas vi av ensamheten under coronaisoleringen

Coronakrisen har skapat en helt ny vardag för många av oss - en vardag där vi är allt mer isolerade och ensamma. Hur påverkas vi av det, och hur lär vi oss att hantera isoleringen så bra som möjligt? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE