Polisen om knivhuggna flickan Ängelholm – fyra tidigare attacker mot barn

Uppdaterad 2023-06-14 | Publicerad 2023-06-13

En 34-årig kvinna sitter anhållen för knivattacken på en tioårig flicka i Ängelholm.

Förutom flickan har fyra barn attackerats i Ängelholm på kort tid. Ett av dem attackerades med en sten.

– Vi jobbar utifrån att det är den anhållna gärningspersonen, säger lokalpolisområdeschef Christian Nordin.

En kvinna misstänks ha knivhuggit en tioårig flicka i Ängelholm under måndagskvällen. Flickan hittades skadad av en förbipasserande man som tog henne till ett närbeläget hus och slog larm.

Skadeläget för flickan är allvarligt men stabilt under tisdagen, uppger polisen under en pressträff i Ängelholms stadshus.

Christian Nordin, lokalpolisområdeschef.

– Flickan är skuren med ett vasst föremål. Mannen som anträffar flickan har med poliser på plats troligtvis räddat livet på flickan, säger Christian Nordin.

Kvinnan inte känd av polisen

En kvinna greps i närheten en halvtimme efter att flickan hittats. Under morgonen meddelade polisen att kvinnan, som är 34 år, anhållits misstänkt för mordförsök.

Hon bor i närheten av den plats där flickan överfölls, och är inte känd av polisen sedan tidigare.

Hur kvinnan ställer sig till misstankarna vill polisen inte gå in på.

Mellan 9 och 17 år

Polisen säger att man fått in fyra anmälningar om barn som attackerats i området innan knivattacken mot flickan. De ska ha skett den senaste veckan.

Barnen är mellan 9 och 17 år gamla. Polisen är förtegen om detaljer, men säger att i ett fall blev ett barn dragen i håret. I den senaste attacken ska en sten ha använts som tillhygge.

– Barnet fick uppsöka sjukvård, men det kan inte jämföras med det som hände igår, säger Christian Nordin.

Sedan i onsdags har polisen en insats i området där tioåringen knivhöggs.

– Vi har haft en insats i området med civil personal och jobbat med drönare för att söka efter en gärningsperson. Vi har tagit in personer till förhör och gjort husrannsakningar men de har avskrivits, säger Christian Nordin.

Förhöjd polisnärvaro kommande dagar

Nu jobbar polisen utifrån teorin att den 34-åriga kvinnan kan ligga bakom samtliga fem attacker.

– Vi jobbar utifrån att det är gärningspersonen som är gripen och anhållen. Men vi kan inte utesluta att det kan vara några andra, säger Christian Nordin.

Polisen har sedan tidigare efterlyst vittnen till händelserna via sociala medier, men inte gått ut med någon varning till allmänheten.

– Innan vi haft en klar bild av vad som hänt brukar vi inte gå ut och varna utan söka vittnen till det som hänt, säger Christian Nordin.

Oron bland barn och vuxna i området är stor efter det som hänt. Kommunen har satt in extra resurser för att stötta skolelever.

Polisen är på plats i området under dagen och kommer vara det i flera dagar framåt. Det för att möta dem har frågor om det som hänt, men också för att få in fler vittnesmål till händelserna.

– Det pågår ett intensivt utredningsarbete, brottsplatsen har undersökts och det ska hållas förhör med den misstänkta kvinnan samt med vittnen. Den skadade flickan har inte kunnat höras ännu, säger senior åklagare Linda Seger i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

I nuläget finns inga ytterligare misstankar mot den misstänkta kvinnan.

– Vi undersöker om det finns ett samband med tidigare brott som begåtts mot barn i området, säger senior åklagare Linda Seger.

Följ ämnen i artikeln