Efter snösmockan – nu kommer halkkaoset

Publicerad 2022-11-22

Efter snö kommer solsken – och blixthalka.

Nu varnar Trafikverket för den töade snön som satt sina isande klor i stora delar av Sveriges vägar.

– Sänk hastigheten och håll avstånd. Om olyckan är framme är det bra att ni har med varma kläder och en telefon så att ni kan ringa på hjälp, säger Bengt Olsson på Trafikverket.

Det må har övergått till mildare väder i stora delar av landet, men det kraftiga snöfallet har ersatts av den farliga blixthalkan.

De kommande dagarna förväntas töväder härja i de områden som haft stora snöfall, som Götaland och delar av Svealand.

– På en del håll kan temperaturen ligga och pendla omkring nollan nattetid. Då är det extra viktigt att vara försiktig ute i trafiken under tidiga morgonar och sena kvällar, säger Alexandra Ohlsson, metrolog vid SMHI.

Centrala Stockholm på lördagseftermiddagen.

Isbark och isskorpor

Även Bengt Olsson, presschef på Trafikverket, ser stora faror med det mildare vädret.

– Det ligger en isskorpa på många vägar i landet efter att snön frysts på. Det är en stor del isbark på ett antal vägar från fordon som tryckt fast den snön som föll igår, vilket har bildat stora isklumpar, säger Bengt Olsson.

Han flaggar även för att strandade bilar fyller flera vägar.

– På E6 vid Tanum, norr om Göteborg, står åtta-nio lastbilar som inte kommer upp för backen, och det har med halkan att göra.

Trafikverket kämpar med att halkbekämpa och ploga, men Bengt Olsson tror att det kommer ta tid – minst hela dagen.

– Sänk hastigheten, håll avstånd och ha med varmare kläder och en varmare telefon så att man kan ringa för hjälp man råkar stanna i diket. Välj de stora vägarna om ni kan. De är bäst halkbekämpade och plogade, uppmanar han trafikanter.

Centrala Stockholm på lördagseftermiddagen.

Gles tågtrafik

De senaste dagarna har en rad tågavgångar ställts in, vilket kommer fortsätta under dagen.

– Vi kommer köra samma trafikupplägg som vi hade under gårdagen. Vi kommer att glesa ut trafiken till och från Stockholmsområdet. Påverkar det resten av Sverige? Ja, det gör det, säger Bengt Olsson.

Han pekar på att 40-50 procent av Sveriges persontrafik passerar, ankommer till eller avgår från Stockholm.

– Det gäller cirka 1600 växlar runt Stockholmsområdet som har varit nedtyngda av den blöta snön från igår. Men vi tror att vi kommer kunna ta oss igenom alla växlar innan dagen är slut.

Lastbil med släp står på tvären på väg 73 i riktning mot Nynäshamn under lördagskvällen.

Ser slutet på ovädret

SMHI har, under natten och framåt förmiddagen, dragit tillbaka flera av sina gula varningar.

– Under morgonen har det förekommit ett stråk med lite kraftigare snöbyar över Svealand. Mot förmiddagen kommer de att fortsätta att avta, säger metrologen Alexandra Ohlsson.

Men redan i slutet av veckan förväntas ett mer stabilt väder.

– Vi börjar se ett slut på det kraftiga snöfallet som stora delar av landet har drabbats av. Det kommer att bli mycket lugnare väder om ett par dagar, mest molnigt väder över hela landet. Det kommer att vara mindre nederbördsmängder i blandad form av regn och snö, säger Alexandra Ohlsson.