Evertsson fälls för Estoniafilmning

Publicerad 2022-09-05

Journalisten Henrik Evertsson och fotografen Linus Andersson fälls för brott mot griftefriden efter filmningarna vid Estonia.

De är överrens om att överklaga domen till hovrätten.

”Det här målet rör viktiga journalistiska principer och komplexa juridiska värderingar”, skriver Evertsson i en kommentar till TT.

I september 2019 filmade ett dokumentärteam lett av journalisten Henrik Evertsson Estoniavraket på Östersjöns botten med hjälp av en dykrobot. De fick videomaterial på ett tidigare skönt hål i skrovet på färjan, vilket visades i den uppmärksammade tv-serien ”Estonia - fyndet som ändrar allt”.

Henrik Evertsson och fotografen Linus Andersson åtalades därefter för brott mot den särskilda lagen om gravfrid vid Estonias vrak, men friades i Göteborgs tingsrätt i februari 2021. Men när åklagaren överklagade kom hovrätten med det ovanliga beskedet att tingsrätten hade resonerat fel – och att rättegången därför måste tas om.

Fallet togs upp i september 2022 - och under måndagen föll domen. Både Evertsson och Andersson fälls för brott mot griftefriden.

– Jag är nöjd med att tingsrätten ser på frågan om straffbarhet på samma sätt som jag, säger kammaråklagare Helene Gestrin till TT.

Lagar ställs mot varandra

De åtalade hävdar att lagstiftningen inte är lämplig, eftersom de menar att den strider mot folkrätten, samt att de trodde att de inte bröt någon lag då de var på ett tyskflaggat fartyg. De hänvisade även till grundlagen om yttrandefrihet- och informationsfrihet som de ansåg väger tyngre.

Tingsrätten gick på åklagarens linje och konstaterade att männen gjort sig skyldiga till brott mot gravfriden.

– Det finns ett starkt allmänintresse för att upprätthålla gravfriden kring M/S Estonia, som är gravplats för ett stort antal personer. Skyddet för gravfriden väger starkare än intresset till skydd för yttrande- och informationsfrihet, säger rättens ordförande, lagmannen Göran Lundahl i ett pressmeddelande.

Kommer överklaga

Både Evertsson och Andersson är överrens om att de kommer överklaga.

– Målet inrymmer en rad väldigt intressanta rättsfrågor av väldigt speciell karaktär. Även om tingsrätten har varit väldigt mild i sin påföljd är det ändå min klients uppfattning att han vill överklaga och jag förstår de, säger Evertssons advokat Johan Eriksson.

I en kommentar till TT skriver Evertsson att han beklagar tingsrättens beslut.

”Det här målet rör viktiga journalistiska principer och komplexa juridiska värderingar. Vi kommer därför att överklaga den här domen. Vår inställning är oförändrad och vi nekar till brott. Vi önskar därför lägga fram våra invändningar vid en ny förhandling i hovrätten.”

Motivet bakom gärningen har betydelse för att straffet blev mildare, som blev dagsböter.

Fartyget Estonia.