Stora sajter världen över kraschade: ”Skrämmande”

Uppdaterad 2021-06-09 | Publicerad 2021-06-08

Stora nätproblem drabbade många nätjättar vid lunchtid.

Sajter som Amazon, Twitter och New York Times kraschade.

Bakom störningarna ligger serverproblem hos molntjänstleverantören Fastly.

Även Aftonbladets har drabbats.

New York Times, The Guardian och flera andra nyhetssajter ligger nere. Även nätjättar som Amazon, Spotify och Twitter upplever nätproblem.

Brittiska regeringens hemsida uppges också ha drabbats av nätproblemen.

– Det är skrämmande när det är så här pass stora som ligger nere, säger Anders Nilsson, it-säkerhetsexpert på företaget ESET, till TT.

– Vi har sett sådana här saker hända kanske någon gång per år, eller vartannat år. Men inte så här länge. Tidigare har det handlar om nån kvart eller så.

Amerikanska molntjänstleverantören uppger på Twitter att de har serverproblem som skapar problem världen över. Vid 13-tiden uppger Fastly att de har ”identifierat” problemet och påbörjat arbetet med att lösa dem.

Även Aftonbladet påverkas.

David Jacoby, cybersäkerhetsexpert, säger att det i nuläget är svårt att säga vad problemen kan bero på.

– Vi vet inte grunden till exakt vad som har hänt. Vi vet att många av sajterna har varit tillgängliga, men att man kommit till ett felmeddelande när man gått in på dem, säger han till Aftonbladet.

– Det finns inget som pekar på att det handlar om en riktad attack, det är spekulationer. Men det händer att det sker stora attacker ibland.

MSB: ”Sammanställer lägesbild”

Erik Ryd, analytiker på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, säger att myndigheten försöker få en sammanställd lägesbild om vad som kan ha orsakat de digitala störningarna.

– Sajterna som påverkats har påverkats för att en och samma tjänsteleverantör, Fastly, haft problem, säger han, och fortsätter:

– Fastly själva har gått ut med att det rörde sig om ett internt fel, och inte ett angrepp.

Ministern: ”Mycket allvarligt”

Digitaliseringsminister Anders Ygeman informerades om händelsen under förmiddagen.

– Vi vet inte riktigt än vad som hände, men det verkar som det varit ett fel hos underleverantören Fastly, vilket ju i så fall är pikant eftersom de också tillhandahåller tjänster mot överbelastningsattacker. Det finns i nuläget inget som tyder på ett angrepp, men det går inte att utesluta det förrän vi gått till botten med det, säger han.

Det finns i nuläget inga uppgifter om att några svenska myndigheter ska ha drabbats.

– Men i och med att Fastly säljer tjänster som gör det snabbare att ladda sajter är det inte omöjligt att det finns någon myndighet som använder sig av Fastly, säger han.

Anders Ygeman ser allvarligt på det som hänt.

– Det är så klart allvarligt att många av de globalt största mediesajterna går ner under en relativt lång period ändå. Framförallt är det de drabbade företagen som måste se över sina system och försöka bygga dem så att även om några servrar går ner ska man fortfarande kunna hålla de grundlägga nyhetsförmedlarna och funktionerna uppe, säger han.