Högt tryck efter provisoriska pass – långa köer

Polisen inleder ”särskild händelse”

Publicerad 2022-04-03

Köerna på Arlanda på söndagsmorgonen.

Hundratals personer söker sig till Arlanda för att få ett provisoriskt pass.

Men redan vid 09-tiden på söndagen meddelade polisen att passkön hade stängt – endast 50 tider fanns.

– De som stod längst fram i kön hade köat sedan 03-tiden i natt, säger Per Sternbeck som köat sedan tidig morgon.

Väntetiderna för att få ett nytt pass blir längre och längre och efterfrågan på att förnya sitt pass har skjutit i höjden i samband med de slopade restriktionerna.

I flera delar av landet finns nästa lediga tid först till hösten.

Många som ska resa och ännu inte fått en passtid söker sig därför till polismyndigheten vid Arlanda där polisen utfärdar provisoriska pass.

Två av dem som befann sig i den långa passkön tidigt imorse var Per Sternbeck och Sanna Rantamäki, från Sundbyberg i Stockholm.

Men knappt en timme senare var de på väg hem igen – utan pass. Vid 09-tiden meddelade polisen nämligen att kön hade stängt.

– Vi tänkte vara ute i god tid och var därför där vid 08-tiden, innan de öppnade. Men redan då stod omkring 150–200 personer och köade, säger Per.

Passköerna växer i den ännu manuella passhanteringen. I bakgrunden ses chefen för gränspolisen på Arlanda.

Utfärdade endast 50 pass

Trots att polismyndigheten vid Arlanda har öppet mellan 08.30 och 14.00 på söndagen hade polisen enbart tid för att utfärda 50 pass i dag, berättar Per.

De som hade köat längst i dag hade stått där sedan 03-tiden i natt, fortsätter han. Samma personer hade försökt få ett provisoriskt pass även på lördagen, men utan resultat.

– Utifrån de erfarenheterna åkte de dit i natt redan för att vara säkra på att få en tid. Den person som hade plats 13 i kön hade stått där sedan 05.20 imorse, säger Per.

På onsdag ska han och Sanna åka till Mallorca, men i nuläget är det osäkert om de kommer iväg.

– Nästa lediga passtid på polisens hemsida är i juli. Vi ska försöka få ett provisoriskt pass imorgon igen, men vi får se hur det går. Jag hoppas att polisen sätter in fler resurser för det här är skandal.

På sin hemsida varnar polisen för de långa passköerna.

”Observera att det för tillfället är långa köer för provisoriska pass och att vi utfärdar dessa i mån av tid. Du kan därför inte alltid räkna med att få ditt ärende hanterat under samma dag”, står det bland annat.

”Vi kan även komma att behöva stänga av kön innan stängning med anledning av det höga tryck som råder”, fortsätter texten.

Per Sternbeck och Sanna Rantamäki åkte till Arlanda tidigt för att hamna långt fram i kön. Men de fick vända hem igen.

Polisen inleder särskild händelse

I Stockholmsregionen är nästan alla tider uppbokade under våren och sommaren. Det har resulterat i att stockholmspolisen nu har inlett en regional ”särskild händelse” för att hantera saken, bekräftar polisen för Aftonbladet.

– Det övergripande målet är att tillgängliggöra passbokningstider så att medborgare som efterfrågar det kan få ett pass utfärdat inom rimlig tid, säger polisens presstalesperson Helena Boström Thomas.

En särskild händelse är någonting som den ordinarie polisverksamheten inte är anpassad för. Att starta en särskild händelse möjliggör på så vis att polisen exempelvis kan ta personal och resurser från andra enheter för att stötta upp där det behövs. I det här fallet passexpeditionerna.

– Det är för att vi ska kunna hantera frågan regionalt. En särskild händelse inleds generellt när det krävs ett samlat grepp där vi kan ta personal i anspråk från olika delar av verksamheten, för att kunna möta en situation som inte kan hanteras i linjeverksamheten, säger Helena Boström Thomas.

Många vill resa efter att restriktionerna har hävts. Det har gjort att efterfrågan på att förnya sitt pass har skjutit i höjden.

Tidigare exempel när polisen infört nationella särskilda händelser är flyktingströmmen 2015, terrordådet på Drottninggatan 2017 och de stora skogsbränderna sommaren 2018.

Trodde det var ett skämt

Tidigare har Aftonbladet rapporterat om Bodil, 61, som i sommar ska resa med sin familj till Rhodos.

Dessvärre har två av hennes barnbarns pass gått ut och nu står hela semestern på spel eftersom det inte finns några tillgängliga tider.

– Jag trodde min svärdotter skämtade när hon skrev. Jag trodde ändå vi var ute i god tid, det är ju mer än tre månader kvar tills att vi ska åka, sa Bodil till Aftonbladet tidigare.

Enligt polisen är den främsta anledningen till det stora trycket på tider att få har rest under pandemin och därför inte heller tänkt eller haft behov av att förnya sina pass, förrän nu.

– Det har ställts in på grund av corona, och så skulle vi äntligen komma iväg. Och nu det här? Det är bara bokat, bokat, bokat, varenda tid, hur länge som helst.