Polismyndigheten

Högt tryck på passtider året ut – Bodil, 61: Så dåligt

Fyra månaders väntetid för förnyat pass i Stockholm

Av: 

Fanny Westling

NYHETER

Det är huggsexa om tider för att förnya pass runt om i landet.

I Stockholm är väntetiden på fyra månader – och nu säljs dessutom passtider på nätet.

– Äntligen ska vi komma i väg, och nu kanske det skiter sig ändå. Jag tycker det är så dåligt, säger Bodil, 61, vars barnbarns pass går ut strax innan en efterlängtad resa i juni.

”Jag tycker det är så dåligt”, säger Bodil, 61.
”Jag tycker det är så dåligt”, säger Bodil, 61.

I två år har resan till Rhodos ställts in, men i juni ska Bodil, 61, från Örebro och hennes stora familj äntligen komma iväg.

Men två av hennes barnbarns pass går ut strax innan avfärd, och den första tiden som finns för att förnya dem är i juli.

– Jag trodde min svärdotter skämtade när hon skrev. Jag trodde ändå vi var ute i god tid, det är ju mer än tre månader kvar tills att vi ska åka, säger hon.

I två år har resan till Rhodos ställts in – i år skulle Bodil äntligen komma iväg.

Sällskapet består av nio vuxna och fyra barn, och de planerar att åka strax efter att sommarlovet börjat. Förväntningarna är skyhöga, men oron att de inte ska komma iväg är större.

– Det har ställts in på grund av corona, och så skulle vi äntligen komma iväg. Och nu det här? Det är bara bokat, bokat, bokat, varenda tid, hur länge som helst.

Passtider säljs på nätet: ”Inte schysst”

Bodil och hennes familj är inte ensamma om problemet. På polisens Facebooksida haglar kritiken mot de långa väntetiderna.

När Aftonbladet testar att försöka boka tider finns det ingen tid i Stockholms län på fyra månader. När vi kollar hur det ser ut i Skåne och Göteborg kraschar hemsidan flera gånger.

Problemet ligger i att många inte förnyat sina pass under pandemin.

Problemet ligger i att många inte förnyat sina pass under pandemin och nu vill ut och resa.

– Det kommer vara hårt tryck i alla fall året ut. Sedan kommer förmodligen väntetiderna minska efter att vi öppnar fler tider, säger Stefan Marcopoulos, pressekreterare på polisens nationella mediecenter.

Ansvaret ligger på de enskilda polisregionerna, och flera regioner jobbar just nu med att rekrytera personal för att kunna utöka öppettiderna.

Flera medier, bland annat P4 Göteborg, har rapporterat om att passtider säljs på nätet. Polisen har fått uppgifter om det, men än så länge har det inte kommit in någon polisanmälan. Det är därför inte utrett om det är brottsligt eller inte.

Men oavsett rekommenderar polisen att man ska avstå från att köpa tider.

– Det är inte schysst mot de som verkligen har ett stort behov, plus att man kan bli utsatt för bedrägeri, säger Stefan Marcopoulos.

Polisens ambition är att man ska erbjudas en tid inom två–tre veckor.

Nödplanen är att göra ett provisoriskt pass.

Polismyndigheten tycker inte att det är ett acceptabelt läge med den långa väntetiden vi har, och vi jobbar hårt med att kunna utöka möjligheten att hantera fler ansökningar.

Lösningen: Provisoriskt pass

För att få en tid snabbt rekommenderar polisen att man ser sig om för en tid i angränsande län, speciellt utanför storstadsområdena. Man kan också uppdatera hemsidan regelbundet, då tider dyker upp när någon avbokar.

– Det är väldigt högt tryck på vår telefonväxel 114 14, men vi har samma tider som det finns på hemsidan. Så vi rekommenderar inte att man ringer till oss, säger Stefan Marcopoulos.

Bodil har varit inne på hemsidan nästan varannan timme i en vecka, men ingen tid har dykt upp.

– Jag har hört att det finns tider i Sveg, men då måste vi ju flyga. Vi jobbar ju, säger Bodil.

Nödplanen för familjen är att de ska åka till Västerås för att göra ett provisoriskt pass till barnbarnen dagen innan de ska resa iväg. Men Bodil är orolig att det också kommer vara kö där, vilket gör att resan äventyras ändå.

– Jag hoppas verkligen att det kommer lösa sig, men just nu känns det väldigt otryggt.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Polismyndigheten

LÄS VIDARE

Så maxar du ledigheten – med hjälp av de röda dagarna

ÄMNEN I ARTIKELN

Polismyndigheten

Pass