I dag presenteras de nya ministrarna

Uppdaterad 2018-08-22 | Publicerad 2014-10-03

I går valdes Stefan Löfven till Sveriges statsminister.

I dag presenterar han sin regeringsförklaring – och de nya ministrarna.

Spekulationerna är många kring vilka som blir ministrar och hur många ministerposter Miljöpartiet kommer att få.

Feministisk regering

Klart är att Socialdemokraternas riksdagsgruppledare Mikael Damberg och ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson får tunga roller, och enligt uppgifter till Aftonbladet har Löfven tagit hjälp av ex-statsministern Göran Persson för att hitta ministrar.

Strax efter klockan 9 nu på morgonen kommer det stå klart. Då kommer den nyvalde statsminister Stefan Löfven i riksdagen avge sin regeringsförklaring, där han anger huvuddragen för sin politik.

Samtidigt anmäler han vilka ministrar som ska sitta i regeringen.

Stefan Löfven har tidigare sagt att han har för avsikt att bilda en feministisk regering.

Tidigare vice statsminister, jordbruksminister och arbetsmarknadsminister Margareta Winberg (S) sa till SR:s P1 i morse att hon tolkar det som att minst hälften av ministrarna blir kvinnor.

Winberg tror att Margot Wallström blir ny utrikesminister.

Konselj på slottet

Det formella regeringsskiftet äger rum klockan 12 vid en konselj på slottet, där kungen är ordförande. Den nya talmannen Urban Ahlin (S) och den nya regeringen deltar och vid konseljen redogör talmannen för sitt förslag och riksdagens beslut.

Kungen konstaterar därefter att regeringsskiftet ägt rum.

Med anledning av regeringsförklaringen hålls en partiledardebatt den 8 oktober. Då får partiledarna för alla riksdagspartierna chansen att argumentera för den politik de vill föra.

Vid omröstningen om förslaget om statsminister i går röstade 132 av ledamöterna ja och 49 ledamöter, vilka troligen utgjordes av Sverigedemokraterna, röstade nej. 154 ledamöter avstod från att rösta.