Samlade för att diskutera krisen i Mali

Publicerad 2013-01-26

I dag samlas militärledningarna från Malis grannländer för att diskutera krisen.

Samtidigt uppges gerillagruppen Mujao vara redo att förhandla med Frankrike om en fransk medborgare som hålls gisslan, enligt nyhetsbyrån AFP.

Krisen är fortsatt stor i Mali.

Grannländernas militärledningar – västafrikanska länder som deltar i det regionala samarbetet Ecowas – är i dag samlade för att dryfta krisens fortsättning.

FN har godkänt en militär insats i Mali under Ecowas ledning.

Vädjar om fler soldater

På tisdag hålls ett givarmöte i Addis Abeba om den internationella insatsen och hur den ska finansieras.

Afrikanska unionen (AU) har bett FN om omedelbar hjälp med logistik till den afrikanskledda styrka, Afisma, som ska sättas in i striderna i Mali. Hittills har bara 1 200 av runt 6 000 utlovade soldater kommit till Mali.

AU vill även ha hjälp med bland annat flygtransporter, ammunition, kommunikationsutrustning, fältsjukhus, mat och vatten. AU har också vänt sig till medlemsländerna och vädjat om fler soldater, och bett om svar inom en vecka.

Redo att förhandla

En talesman för rörelsen uppger via telefon för nyhetsbyrån AFP att gerillagruppen Mujao i Mali är redo att förhandla med Frankrike om en fransk medborgare som hålls gisslan.

Mujao är en av tre väpnade islamistgrupper som opererar i Mali. Den kontrollerar staden Gao, men är ansatt av franska och maliska styrkor. Franskt flyg har bombat både Gao och Timbuktu sedan den militära franska insatsen i Mali började.

Timbuktu hålls av Ansar al-Din, som beskrivits som en systerorganisation, men både Mujao och Ansar al-Din tros ha anknytning till al-Qaida i islamiska Maghreb, Aqim.

Svenske Johan kidnappad

Nätverket håller sammantaget minst sju fransmän fångna – två av dem kidnappade i Mali – samt svenske Johan Gustafsson, 37, en sydafrikan och en holländare som kidnappades i Timbuktu i november 2011. Exakt vilken grupp som håller vilka fångar har inte framkommit.

De sju fransmännen är vid liv, meddelade den franske försvarsministern för några dagar sedan utan att uppge vilken information som låg till grund för slutsatsen. Svenska UD sa sig inte ha några nya uppgifter om svensken.

I somras frigav Mujao tre europeiska biståndsarbetare och en grupp algeriska diplomater som varit gisslan. Lösen betalades åtminstone för biståndsarbetarna.

Konflikten i Mali har drivit hundratusentals från sina hem.