Frankrike till attack mot islamisterna

Uppdaterad 2013-01-21 | Publicerad 2013-01-12

President Hollande skärper terrorberedskap: Våra fiender har åsamkats svåra förluster

Frankrike fruktar terrordåd och skärpte i dag säkerhetsnivån.

Det kom efter landets bombattack mot islamisterna i Mali, där fler än hundra personer uppges ha dödats.

– Jag tror att det var nödvändigt och jag tror att det var bra, säger utrikesminister Carl Bildt om den franska militära insatsen, till SVT:s Rapport.

Svensken Johan Gustafsson.

En fransk pilot dog sedan hans helikopter sköts ned under insatsen i Mali, uppger Frankrikes försvarsdepartementet enligt Reuters på lördagen.

"Flera hundra" franska soldater ska ha skickats till Mali, där de bland annat skyddar huvudstaden Bamako. Lufträderna som började under fredagen fortsätter i dag, enligt departementet.

Frankrikes president Francois Hollande säger att den franska interventionen i Mali har lyckats stoppa islamisternas framfart:

– Våra fiender har åsamkats svåra förluster.

Carl Bildt: Det var nödvändigt

Enligt Reuters uppger vittnen att fler än 100 personer dödats i franska flygattacker och strider sedan motoffensiven inleddes.

Utrikesminister Carl Bildt är positiv till Frankrikes militära insats i Mali.

– Jag tror att det var nödvändigt och jag tror att det var bra. Det sker nu på begäran av Malis president med stöd av Afrikanska unionen och inom ramen för det beslut som fattats av FN:s säkerhetsråd. Jag tror att det var nödvändigt för att förhindra att situationen förvärrades, säger han till SVT:s Rapport.

Sent på lördagskvällen kom uppgifter från Human Rights Watch om att tio civila, varar tre barn, dödats under striderna i staden Konna i centrala Mali, enligt AP.

Skickar soldater till Mali

På lördagsförmiddagen hävdade Malis armé att de attackerade de sista motståndsfickorna i staden Kona som ligger i landets centrala delar. De tog tillbaka staden från islamistrebellerna med understöd av franskt flygvapen natten till lördagen.

Även det västafrikanska samarbetsorganet Ecowas ska börja skicka soldater till Mali på måndag för att driva bort de militanta islamister som styr i norr, uppger en hög ivoriansk politiker för Reuters.

– Senast på måndag kommer trupperna att vara där, eller ha börjat anlända. Vi måste återta den norra delen som har ockuperats av jihadister, säger Elfenbenskustens integrationsminister Ali Coulibaly.

Efter att Libyens dikator Muammar Gaddafi fallit för drygt ett år sedan strömmade flera hundra legoknektar med rötter i Mali tillbaka till hemlandet.

Terror och kriminalitet

Det blev upptakten till islamisternas erövring av landets norra delar.

– På senare tid har de börjat avancera söderut. Det har skapat oro i Frankrike, säger journalisten och Afrikakännaren Bengt Nilsson till Aftonbladet.

Med tanke på Frankrikes koloniala förflutna var det långt ifrån självklart att intervenera i landet. Samtidigt finns en risk att Mali kollapsar totalt och blir ett tillhåll för islamistiska terrorister, ungefär som Afghanistan under talibanstyret i mitten av 1990-talet, menar Nilsson.

Landet är fattigt och regeringen, som för ett år sedan skakades av en militär kupp, är försvagad. 

De olika islamistiska grupperna som finns i landet har kopplingar till al-Qaida. Men de är lika mycket terrorgrupper som kriminella organisationer. De har anklagats för att vara inblandade i knarksmuggling från Latinamerika till Västeuropa i en FN-rapport. En annan inkomstkälla är kidnappning. 

”Vi hoppas att han lever”

Svenske Johan Gustafsson, 38, rövades bort under en motorcykelsemester i landet i november 2011.

Det senast kända livstecknet från honom kom i slutet av augusti när han, tillsammans med en britt och en holländare, visades upp av kidnapparna i tv-kanalen al-Jazira.

– Vi hoppas att han lever. Det var länge sedan vi fick några konkreta livstecken. Nåt mer kan jag inte säga på inrådan av svenska myndigheter, säger en anhörig till Johan Gustafsson.

På lördagskvällen beslutade Frankrikes president Francois Hollande att höja landets terrorberedskap efter händelsen i Mali och i Somalia där franska styrkor under lördagen försökte frita en fransk man som hållits gisslan.