Mars - den blodigaste månaden i krigets Syrien

Publicerad 2013-04-01

Folk letar efter offer efter att ett bostadshus bombats i Aleppo den 30 mars.

6 000 människor dödades i Syrien i mars.

Det är den högsta siffran sedan upproret mot Assadregimen startade för två år sedan.

– Omvärlden har slutat bry sig om blodbadet i Syrien, säger Abdulbaset Sieda, Uppsalabo och en av ledarna för den syriska oppositionen.

Mannen som ligger på marken sörjer sina anhöriga som har dödats i en flygattack. Bilden är tagen i syriska staden Aleppo igår.

Hans släktingar är några av de 6005 som ska ha mist livet i Syrien under mars. Uppgifterna kommer från den Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet.

– Totalt var 2 080 av dem civila, varav 298 barn under 16 år, säger ledaren Rami Abdelrahman, enligt nyhetsbyrån TT.

"Regimen anfaller med raketer"

Abdulbaset Sieda är en av förgrundsgestalterna i  Syriska nationella rådet, SNC, som ingår i en stor koalition med andra oppositionsgrupper.

– Under marsmånad har regimen börjat anfalla befolkningen med raketer, sedan länge använder de flygplan, men omvärlden har slutat reagera. Det är som om de har vant sig vid dödandet, säger Abdulbaset Sieda.

Men någon lösning finns inte i siktet. Det diplomatiska, liksom kriget på marken fortsätter.

Oppositionen vill ha vapen

Oppositionen kräver att vapenembargot ska hävas. Men det kan dröja. Nyligen sa Frankrikes president François Hollande att han först vill ha garantier för att vapnen inte hamnar i islamisternas händer.

– Stormakterna vill att vi ska förhandla. Men vi kan inte förhandla med Assadregimen som har dödat tiotusentals människor och gjort miljontals hemlösa. Folket vill inte det, säger Abdulbaset Sieda.

Motsättningar ökar

Flera personer ur den syriska alawitiska minoriteten kidnappades när de korsade gränsen till Libanon med buss idag, rapporterar nyhetsbyrån TT. Förövarna ska vara sunnimuslimer. 

Landets kristna minoritet känner oro inför framtiden.

Ju längre kriget pågår desto större är risken för att etniska och religiösa motsättningarna ökar.

– Vi är fortfarande eniga, alla grupper, i vår kamp mot Assadregimen. Men ju längre konflikten drar ut på tiden, desto mer ökar risken för att extremisterna blir starkare, säger Sieda som själv är kurd.