Stor gasläcka bakom explosionen i Mexiko

Publicerad 2013-02-05

Den dödliga explosionen i en skyskrapa i Mexico City förra veckan berodde på en gasläcka, enligt mexikanska myndigheter.

– Vi har kunnat slå fast att explosionen orsakades av att gas ansamlades i källaren, säger Jesús Murillo Karam.

37 människor omkom och hundratals skadades i den kraftiga smällen.

Det var vid 22-tiden i torsdags, svensk tid, som det mexikanska statliga oljebolaget Pemex huvudkontor plötsligt skakades av en explosion. Omkring 3 500 människor befann sig då i den 54 våningar höga skyskrapan.

Det har spekulerats om vad som kan ha orsakat explosionen och myndigheterna i Mexiko har tidigare inte kunnat utesluta att det kan ha varit ett attentat.

Metangas tros ligga bakom

Men enligt Jesús Murillo Karam, chef för det federala åklagarämbetet i Mexiko, finns det inget som tyder på att det har funnits några sprängämnen i byggnaden, rapporterar BBC.

Man har funnit väldigt få tecken på den typen av brännmärken som orsakas av en bomb och det finns inte heller några spår efter den typiska krater som en bomb skulle ha lämnat efter sig.

I stället tror experter att det var ett elfel som orsakade en gnista som i sin tur detonerade läckande gas.

Murillo Karam säger att man fortfarande håller på att söka efter källan till gasläckan, men att det troligtvis var metangas som läckte från ett avloppsrör under byggnaden.

Flera våningar kollapsade

Siffran över antalet omkomna har stigit de senaste dagarna och i nuläget har 37 människor konstaterats döda. Mer än 100 människor fick bäras ut på bår och föras till sjukhus efter explosionen som inträffade i ett parkeringsgarage. Flera av de understa våningarna kollapsade som följd.

– Explosionen orsakade våningarna att först tryckas upp för att sedan falla ner igen, och det var den primära orsaken till alla dödsfall, säger Jesús Murillo Karam.

Olycksdrabbat företag

Oljebolaget Pemex säger att man kommer att återgå till arbetet på tisdagen, då kommer personalen som jobbade i den skadade byggnaden att flyttas till andra kontor.

Pemex har drabbats av en rad olyckor med dödlig utgång de senaste åren. I september förra året omkom 30 människor i en explosion vid företagets gasanläggning i norra Mexiko. Även den olyckan tros ha orsakats av en gasläcka.