25 döda vid explosion i kontorshus

Publicerad 2013-02-01

Minst 25 människor har omkommit i en explosion som skakade den mexikanska oljejätten Pemex huvudkontor i en skyskrapa i Mexico City, uppger landets inrikesminister.

– Plötsligt hörde vi en explosion och sedan såg vi vit rök och att glas föll från byggnaden, säger ett vittne till en mexikansk tv-station.

Minst 101 människor har skadats och förts till sjukhus.

Olyckan inträffade på torsdagskvällen, vid 22-tiden svensk tid. Explosionen skedde i den 54 våningar höga skyskrapan som rymmer det mexikanska statligt ägda oljebolaget Pemex huvudkontor.

Omkring 3 500 människor befann sig i kontorskomplexet när det small. Hundratalet människor skadades och fick bäras ut på bår och föras till sjukhus.

Söker efter överlevare

Tidigare under torsdagen fick byggnaden utrymmas på grund av ett elavbrott, uppgav oljebolaget, som är landets fjärde största.

Tre av av skyskrapans våningar skadades vid explosionen som lämnade efter sig en tjock rökpelare över stadens himmel.

Under natten har räddningsarbetare sökt med hundar för att försöka hitta överlevare som kan ha fångats under spillrorna, skriver nyhetsbyrån AP.

Landets inrikesminister Miguel Osorio Chong sa under natten att det är osäkert om det fortfarande finns överlevande kvar i byggnaden men att man kommer att fortsätta att leta.

”En explosion, en chock”

Många av dem som arbetar i byggnaden hade lunch då explosionen inträffade i ett parkeringsgarage omkring 15:45 lokal tid. Enligt Osorio ska källarplanet och ytterligare två plan ha skadats och kollapsat i smällen.

En av dem som arbetade i skysprapan och som var där då det small var Cristian Obele, som skadade sig i benet. Han har beskrivit explosionen för den mexikanska tv-stationen Milenio television:

– Det var en explosion, en chock, sedan släcktes alla lampor och plötsligt var det en massa bråte överallt. Kollegor hjälpte oss att komma ut ur byggnaden, säger han.

En kvinna som bor i samma kvarter som skyskrapan berättar också om smällen.

– Plötsligt hörde vi en explosion och sedan såg vi vit rök och att glas föll från byggnaden. Människor helt täckta av damm började springa därifrån. En massa saker flög omkring, säger Maria Concepsion Andrade.

Oklart varför det small

Skyskrapan utrymdes efter explosionen och under natten ska minst fyra personer ha hittats bland bråten. Polisen har med hjälp av räddningshelikoptrar fört bort döda och skadade från platsen. Totalt 25 människor ska ha omkommit och 101 skadats, rapporterar AP.

Enligt Mexikos president Enrique Pena Nieto är orsaken till explosionen oklar och myndigheterna har avfärdat tidigare förklaringar som spekulationer.